Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-01-2020 19:04

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ Ολοκαυτώματος

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε, σήμερα, στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο του 5ου Παγκοσμίου Φόρουμ Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Ισραήλ κ. Ρόιβεν Ρίβλιν.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν πέραν των 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, Βασιλείς, και επικεφαλής διαφόρων Θεσμών.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδευόταν στο Φόρουμ από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη, και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην πλατεία Warsaw Ghetto.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν ομιλίες, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο και από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πρόεδρο της Γερμανίας, τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον Πρίγκιπα Κάρολο, καθώς και από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος «Yad Vashem».

Προβλήθηκαν, επίσης, φιλμάκια για την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, την απελευθέρωση των Εβραίων, καθώς και για τον αντισημιτισμό στη σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία, ενώ υπήρξε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια από την εβραϊκή παράδοση, αλλά και τραγούδια αφιερωμένα στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στις εκδηλώσεις, έλαβαν μέρος επιζώντες του Ολοκαυτώματος οι οποίοι μετέφεραν φλόγα με την οποίαν άναψαν δάδα στο Μνημείο για το Ολοκαύτωμα που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Warsaw Ghetto.

Το απόγευμα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν πραγματικά μια συγκινητική εκδήλωση, στην οποία πήραν μέρος περίπου 47 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για να εκφράσουν τη συμπάθεια τους προς τα θύματα του Ολοκαυτώματος, και να καταδικάσουν τις θηριωδίες που έγιναν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των ναζιστών εναντίον της εβραϊκής κοινότητας.

Ανάλογες εκδηλώσεις επιβάλλονται για να θυμίζουν στους οποιουσδήποτε έχουν τις ίδιες τάσεις με τους Ναζί, να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, στις μέρες μας φαίνεται κάποιοι να έχουν ανάλογες τάσεις».

------------------------

ΡΜ/ΕΙ