Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2020 13:45

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας

 

«Επιτρέψτε μου κατ' αρχάς να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών καθώς και πολύ καλή μου φίλη, την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, για τη πρόσκλησή της και την θερμή της φιλοξενεία. Μου δίνει μεγάλη χαρά το ότι βρίσκομαι με φίλους εδώ στη Σόφια.

Είχαμε μια πολύ θετική συνάντηση με την Εκατερίνα την οποία ακολούθησαν εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες μας. Είχαμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε το συνολικό φάσμα της διμερούς μας συνεργασίας και συζητήσαμε συγκεκριμένους τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών  μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε εντοπίσει διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια, οι  επενδύσεις, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και ο πολιτισμός ως τομείς ειδικού βάρους για περαιτέρω ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύομε ότι η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα μπορούσε να αποτελέσει πλατφόρμα επέκτασης των συζητήσεών μας με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλγαρία, η οποία προγραμματίζεται να γίνει τέλος του επόμενου μήνα, θα βασιστεί στα άριστα θεμέλια που έχουμε θέσει σήμερα και θα συνεισφέρει στην ήδη σημαντική δυναμική των προσπαθειών μας.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας, έχουμε επίσης ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης και της ευρωπαϊκής προοπτικής για τα δυτικά Βαλκάνια, για την οποία έχουμε επαναδιατυπώσει τη σημασία την οποία δίνουμε στη διατήρηση της αξιοπιστίας της ΕΕ προς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής. Παράλληλα, είναι εξ ίσου σημαντικό για τους εταίρους μας στα δυτικά Βαλκάνια να παραμείνουμε δεσμευμένοι και επικεντρωμένοι στην προώθηση των προγραμμάτων μας για μεταρρύθμιση.

Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, είχαμε την ευκαιρία μαζί με την Εκατερίνα να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες σχετικά με το πώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της μπορούν να συνεισφέρουν πιο αποτελεσματικά στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Υπουργό για τις πρωτοβουλίες της Κύπρου στην περιοχή, οι οποίες βασίζονται σε μια θετική ατζέντα και είναι προς όφελος όλων των μερών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ καθώς έχουν σχεδιαστεί για να ενδυναμώσουν συνεργασίες με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης.

Όπως ενδεχομένως θα αναμένατε, ενημέρωσα επίσης την Εκατερίνα για τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη παράνομη γεώτρηση που διεξάγει η Άγκυρα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Όπως όλοι συμφωνήσαμε στις Βρυξέλες τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πρέπει να επισπεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε την ένταξη στον κατάλογο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, όπως επιβάλλουν τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου. Βασίζομαι σε μεγάλο βαθμό στη στήριξη της Βουλγαρίας για εφαρμογή των συλλογικών μας αποφάσεων.

Δυστυχώς, οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας βαίνουν εις βάρος των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για την οικοδόμηση κλίματος που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ΕΕ".

Στο τέλος, απευθυνόμενος στην Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό για Νομική Μεταρρύθμιση και Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:

"Αγαπητή Εκατερίνα, κλείνοντας, θα ήθελα ακόμα μια φορά να σε ευχαριστήσω για την θερμή φιλοξενία και να τονίσω δημόσια αυτό που σου έχω πει στις συναντήσεις μας, ότι προσβλέπω να σε καλωσορίσω στην Κύπρο και να ανταποδώσω τη φιλοξενεία το συντομότερο δυνατό».  

------------------------------

ΝΝ/ΕΙ