Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2020 17:52

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη σχετικά με την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την παρακολούθηση ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Ο Νόμος για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ανακριτικό εργαλείο για την ασφάλεια του κράτους και για την πρόληψη και διερεύνηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο οι αρχές ασφαλείας του κράτους μας θα έπρεπε να είχαν στη διάθεσή τους από καιρό. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παρακολούθηση επιτρέπεται προ πολλού. 

Καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση του νομοσχεδίου τόσο από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όσο και από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν αρκετές τροποποιήσεις στο αρχικό νομοσχέδιο με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των ασφαλιστικών δικλείδων, οι οποίες αποτρέπουν ενδεχόμενη κατάχρηση κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας και ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των κομμάτων. Η προσπάθεια αναγνωρίστηκε από αρκετά κόμματα και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Επανειλημμένα είχα κάνει έκκληση για τη σύντομη ψήφιση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε τελικά με μεγάλη πλειοψηφία την περασμένη Παρασκευή. Θα ήθελα να μπορούσα να χαιρετίσω ανεπιφύλακτα την ψήφιση αυτή. Με πλήρη σεβασμό προς την Βουλή και τα συνταγματικά της δικαιώματα, από τη μέχρι στιγμής ενημέρωσή μου, έχω σοβαρές επιφυλάξεις για κάποιες από τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια. 

Η πρώτη, είναι η τροπολογία που καθιστά πιο δύσκολη την αιτιολόγηση από το Δικαστήριο της έκδοσης του σχετικού διατάγματος με μη νομολογημένα σωρευτικά κριτήρια, προσθέτει δηλαδή τον «σοβαρό λόγο» σαν επί πλέον υποχρέωση πέραν της πολύ καλά γνωστής και νομολογημένης «εύλογης υποψίας».

Η δεύτερη, είναι αυτή που απαγορεύει ολοκληρωτικά την παρακολούθηση συνομιλιών δικηγόρου-πελάτη, ακόμα και στις περιπτώσεις που η συνομιλία περιέχει στοιχεία για διάπραξη αδικημάτων από άλλα άτομα και όχι μόνο από τον παρακολουθούμενο. Θεωρώ ότι η πρόνοια αυτή επεκτείνει κατά πολύ την καθ’ όλα αποδεκτή και σεβαστή προβλεπόμενη σήμερα προστασία του επαγγελματικού απορρήτου των δικηγόρων. 

Οι τροπολογίες αυτές αποδυναμώνουν το νομοσχέδιο και καθιστούν πιο εύκολη την αμφισβήτηση της μαρτυρίας που μπορεί να εξασφαλιστεί.

Αναμένω το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου όπως ψηφίστηκε για να διαμορφώσω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Αν η πιο πάνω πληροφόρηση μου ευσταθεί, ως Κυβέρνηση θα συζητήσουμε τις ανησυχίες και τα επόμενα βήματά μας με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τόσο ως ο νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης αλλά βεβαίως και ως άμεσα εμπλεκόμενος στην πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας.

(MΛ)