Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2020 20:17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα».

Ενός Κέντρου του οποίου η λειτουργία ανάγεται στο 1976, ως αποτέλεσμα της ευγενούς πρωτοβουλίας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και πιο συγκεκριμένα της αποφασιστικότητας και της επιμονής των αείμνηστων Δημήτρη Σουλιώτη και Χακόπ Κεχεγιάν, οι οποίοι οραματίστηκαν με τη δημιουργία του την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων με καρκίνο συμπατριωτών μας

Έκτοτε, η Αροδαφνούσα, συγκεντρώνοντας μία άρτια καταρτισμένη διεπιστημονική ομάδα, πλαισιωμένη από ένα σημαντικό αριθμό εθελοντών και παρέχοντας δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αναδείχθηκε σταθμός όσον αφορά την αποτελεσματική και αξιόπιστη παροχή ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Λόγω του ότι το κτίριο του 1976 ως αποτέλεσμα του χρόνου αλλά και των αναβαθμισμένων αναγκών, δεν ήτο δυνατόν να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό καρκινοπαθών, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, με επικεφαλής τον Αδάμο Αδάμου, προχώρησε πρόσφατα εκ νέου στην ανακαίνιση και την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου.

Και θέλω να τονίσω το γεγονός ότι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, προκύπτει ως αποτέλεσμα της ευαισθησίας και του αλτρουισμού του ζεύγους Κύπρου και Έλενας Τσέντα, οι οποίοι ανέλαβαν τα απαιτούμενα έξοδα για την ανακαίνιση και την επέκταση των κτηρίων.

Παρά την άρνηση του υπό αναφορά ευπατρίδους ζεύγους να γίνει αναφορά στη φιλάνθρωπη δωρεά των 6 εκατομμυρίων, έχω την ειλικρινή πεποίθηση ότι πρέπει να εκφράσω δημοσίως τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου προσωπικά και της πολιτείας, καθώς η πράξη τους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση προς όφελος συμπατριωτών μας που το έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, η εξελιγμένη λειτουργία του Κέντρου, οι 26 κλίνες που διαθέτει πλέον, ως επίσης, τα επιπρόσθετα θεραπευτήρια και οι λοιποί υποστηρικτικοί χώροι, θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο ασθενείς της Αροδαφνούσας όσο και εξωτερικούς ασθενείς.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι οι εν λόγω υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας λειτουργούν συμπληρωματικά με τη θεραπεία και δρουν ευεργετικά στην πορεία της ασθένειας από την πρώτη μέρα της διάγνωσης, το Κέντρο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική και τη συνδρομή του στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα αξιοποίησης των χώρων του για τη δραστηριοποίηση και την κοινωνικοποίηση των ασθενών, αλλά και τη φιλοξενία ενημερωτικών διαλέξεων σχετικών με τον καρκίνο, αναμφίβολα συμβαδίζει με τις αυξημένες ανάγκες των δικαιούχων περίθαλψης, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή βελτιωμένο εργασιακό περιβάλλον στο προσωπικό.

Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους και θέλοντας να ενισχύουμε το εγνωσμένου κύρους έργο που επιτελείτε στο Κέντρο που πραγματικά με έργα υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τόσο οικονομικά όσο και ποικιλοτρόπως άλλως πως τη δράση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, αναγνωρίζοντάς τον ως πολύτιμο και σπουδαίο αρωγό των προσπαθειών του Κράτους και των Υπηρεσιών Υγείας όσον αφοράν την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Θα ήθελα να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν με την επέκταση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για τη φροντίδα περαιτέρω συμπολιτών μας, τόσο στην Αροδαφνούσα όσο και μέσω των άλλων Υπηρεσιών του προς τους εξωτερικούς ασθενείς, και ενόψει της προετοιμασίας του Κέντρου για την 2η φάση του ΓεΣΥ, πέραν της ετήσιας κρατικής χορηγίας ύψους 900 χιλιάδων ευρώ που έλαβε για το 2019, ο Σύνδεσμος έλαβε επίσης ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Θέτοντας ως θεμελιακή αρχή της πολιτικής που υιοθετούμε ότι o τομέας της υγείας αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ως Πολιτεία εντατικοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια τις ενέργειες μας λαμβάνοντας μία σειρά αποφάσεων για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρω τα ακόλουθα:

  • Διορίσαμε τη νέα Εθνική Επιτροπή Καρκίνου που έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο και η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.
  • Εντατικοποιήσαμε τον πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού παγκύπρια και του παχέος εντέρου, και εισαγάγαμε το εννεαδύναμο εμβόλιο εναντίον του ιού HPV στα κορίτσια της πρώτης γυμνασίου με τελικό στόχο και την συμπερίληψη των αγοριών.
  • Οργανώσαμε πυρήνες επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες που αφορούν την ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.
  • Εντάξαμε την αποζημίωση των πολύ σημαντικών υπηρεσιών του τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στο πλαίσιο του γενικού συστήματος υγείας.
  • Παρέχουμε σημαντικές χορηγίες προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις για τη λειτουργία πληθώρας κοινωνικών προγραμμάτων, με στόχο την ενεργό εμπλοκή τους στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση της σύστασης και λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας, με πολυτομεακή εκπροσώπηση Ειδικών, για αξιολόγηση όλων των νέων ογκολογικών περιστατικών.

Η πολυτομεακή προσέγγιση των ογκολογικών προβλημάτων υγείας αποτελεί τη βάση της σύγχρονης αντιμετώπισής τους, αφού παρέχει στον ασθενή ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας για το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, τόσο κατά τη διάγνωση, όσο και τη θεραπεία και την ανάρρωση, περιλαμβανομένου και του ιδανικού επιστημονικά συνδυασμού θεραπειών.

Χάρις στις στοχευμένες πολιτικές του Υπουργείου Υγείας αλλά και την αγαστή συνεργασία που διαχρονικά αναπτύσσει η Πολιτεία, τόσο με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου όσο και με άλλες Εθελοντικές Οργανώσεις, επιδιώκουμε πάντοτε στο μέτρο του δυνατού και ομολογουμένως πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας.

Θέλω, όμως, να κάνω ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη σημασία των ανιδιοτελών πράξεων συνανθρώπων μας, οι οποίες συνδράμοντας τις κοινές αυτές προσπάθειες του κράτους και των εθελοντικών οργανώσεων, συμβάλλουν τα μέγιστα ως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της ευημερίας των καρκινοπαθών.

Επιτρέψτε μου επομένως, πέραν των θερμών συγχαρητηρίων που αναμφίβολα αξίζουν στο σύνολο των συνοδοιπόρων του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας Αροδαφνούσα, να τους εκφράσω, επίσης, τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας.

Ανάλογες πράξεις ανθρωπιάς, απαλύνοντας τον πόνο των πασχόντων συνανθρώπων μας, επιτρέπουν παράλληλα την υλοποίηση των νέων στόχων που θέτουν τα μέλη του Συνδέσμου και ως εκ τούτου την εκπλήρωση της αποστολής του.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω για ακόμη μία φορά, να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου προς το ζεύγος Τσέντα.

Την ίδια στιγμή, θέλω να εκφράσω την πλήρη συμπαράσταση της Πολιτείας αλλά και του ιδίου προσωπικά, στο Διοικητικό Συμβούλιο τόσο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου όσο και των υπόλοιπων μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκείνο για το οποίο θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω είναι για τη στήριξή μας στις όποιες νέες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν.

Καταλήγοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, το λοιπό προσωπικό, αλλά και το σύνολο των ευαισθητοποιημένων χορηγών, των ευεργετών και των εθελοντών για τη συνεισφορά και τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραμάτισαν ο καθένας με την δική του ιδιότητα στην μέχρι σήμερα επιτυχημένη και καταξιωμένη πορεία του Συνδέσμου.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι επιδεικνύοντας την ίδια αφοσίωση ψυχής στο σύνολό σας, η νέα Αροδαφνούσα, ως άλλωστε και ο στόχος που τέθηκε, θα αποτελέσει το χώρο θαλπωρής, φροντίδας και ανακούφισης ενός μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.

-------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ