Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2020 13:46

Χαιρετισμός του Προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Χρήστου Μπάρδου στο Συνέδριο ΓΤΠ: «Ψηφιοποίηση, προσβασιμότητα και διάχυση οπτικοακουστικού, έντυπου και μουσικού υλικού»

Ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, θα ήθελα να σας εκφράσω την ικανοποίησή μου και την ιδιαίτερη ευχαρίστησή μου που σήμερα παρευρισκόμαστε εδώ στη νήσο Κύπρο, για το κλείσιμο του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ».

Από αρχαιοτάτων χρόνων, είχαν συνάψει στενές σχέσεις τα νησιά Ρόδος και Κύπρος, καθώς το νησί μου, η Ρόδος, «το νησί των Ιπποτών», όπως είθισται να αποκαλείται, αποτελούσε βασικό ναυτικό σταθμό για όσα καράβια ταξίδευαν από την Κύπρο προς το Αιγαίο και αντιστρόφως. Η άρρηκτη αυτή σχέση πιστοποιείται από την πληθώρα των αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίζονται στις δύο περιοχές. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι μοιραζόμαστε το ίδιο προσωνύμιο «Τελχινίς», γεγονός που επιβεβαιώνει την «αδελφική» μεταξύ μας σχέση.

Πραγματοποιώντας μια περιδιάβαση στον χρόνο, μεταφερόμενος νοερά στα χρόνια των Ναϊτών Ιπποτών, οι οποίοι μετά τη Ρόδο και τους Αγ.Τόπους, κατέληξαν στην Κύπρο, έτσι κι εμένα μου δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να επαναλάβω αυτή τη διαδρομή, παρευρισκόμενος εδώ, που με καταλαβαίνουν καλύτερα, λόγω της κοινής γλωσσικής ιδιομορφίας που μας χαρακτηρίζει, όντες «συγκοινωνοί» αυτού του γλωσσικού πλούτου.

Έτσι, λοιπόν, η Ρόδος και η Κύπρος είχαν αναπτύξει μία μακραίωνη θαλάσσια επαφή μέσω εμπορικών συναλλαγών και δραστηριοτήτων. Όλα αυτά αποτελούν μία πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ένα κοινό σημείο συνάντησης, όπως και το σημερινό συνέδριο.

Η πράξη «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» αποτελεί ένα φιλόδοξο και, συνάμα, πολυσήμαντο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και ανάδειξης αρχειακού υλικού βαρύνουσας σημασίας από ιστορικής πλευράς, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας «INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020». Με την περάτωση της πράξης, λοιπόν, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έχει ψηφιοποιήσει τις σημαντικότερες εφημερίδες που έχουν εκδοθεί στη Ρόδο, συγκεκριμένα 500.508 σελίδες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την Κύπρο και φυλάσσονται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρόδου.

Επομένως, αξιοσημείωτο είναι ότι με την ολοκλήρωση του έργου, έχουμε στη διάθεσή μας ένα μοναδικό, αξιομνημόνευτο ψηφιοποιημένο αρχείο και, συνάμα, πολύτιμο εργαλείο αξιοποίησης από τους ερευνητές καθώς και άμεσα προσπελάσιμο και διαθέσιμο για όλους τους πολίτες, και, το κυριότερο, είναι δωρεάν.

Καταληκτικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τους εκπροσώπους του ΡΙΚ καθώς και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στους οποίους μάλιστα οφείλεται η άψογη διοργάνωση του σημερινού τελικού μας Συνεδρίου, καθώς επίσης, τους ευχαριστώ για την άριστη και αγαστή συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα.

Ιδιαίτερη μνεία και σεβασμό,  οφείλουμε  στους συνεργάτες και υπαλλήλους των γραφείων μας για την πολύτιμη αρωγή τους για την υλοποίηση του έργου, αφού υπερέβαλαν εαυτόν.

Ευελπιστώ, αυτό το αξιέπαινο έργο να συνεχιστεί και η εμβέλειά του να υπερβεί τις ήδη 55 χώρες.

ΣΣ/ΣΧ