Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2020 16:39

Απευθείας επικοινωνία UEFΑ και κυπριακών Αρχών– Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη μετά από συνάντηση με κλιμάκιο της UEFA

Σύσκεψη με κλιμάκιο της UEFA, στην παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας, του Προέδρου της ΚΟΠ κ. Γιώργου Κούμα και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, υπό τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιώργο Σαββίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης και αφού ευχαρίστησε την ΚΟΠ και την UEFA για την αποστολή της τριμελούς αντιπροσωπείας της στην Κύπρο, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι ο σκοπός της καθόδου του κλιμακίου της UEFA στη χώρα μας είναι η παροχή εμπειρογνωμοσύνης προς τις κυπριακές διωκτικές Αρχές, όπως αυτό ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως εποικοδομητική, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως η ανταλλαγή απόψεων ήταν χρήσιμη και πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε τόσο το πρόβλημα της διαφθοράς του ποδοσφαίρου σε άλλες χώρες με τις εμπειρίες των στελεχών της UEFA όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στις χώρες αυτές.

«Διαπιστώθηκε η κοινή προσπάθεια όλων των μερών για να πετύχουμε το ‘καθαρό’ ποδόσφαιρο. Μας επεξήγησαν και επεξήγησαν στις πολύωρες συνομιλίες που είχαν με τους λειτουργούς της Αστυνομίας, τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και τον τρόπο με τον οποίο η συλλογή πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει για να εντοπιστούν πιθανοί στόχοι. Απ’ εκεί μπορεί να αναλάβει η Αστυνομία και να οδηγήσεις τις έρευνές της πιο στοχευμένα», σημείωσε σχετικά.

Υποδεικνύοντας τη δυσκολία που υπάρχει στη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων και τη συνδρομή που η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μπορεί να προσφέρει προς το έργο της Αστυνομίας, ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε πως «είναι διαπίστωση τόσο των ανθρώπων της UEFA όσο και δικιά μας ότι η διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Μου έχουν αναφέρει και οι εκπρόσωποι της UEFA σήμερα, ότι, σε όλες τις περιπτώσεις που οδηγήθηκαν σε συλλήψεις και καταδίκες στις διάφορες χώρες, αυτό έγινε με τη χρήση του εργαλείου της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που αναγκάζομαι να επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, για να μπορέσουμε να περάσουμε ένα νόμο που θα επιτρέπει την παρακολούθηση, με τρόπο που να μπορεί να βοηθήσει στην πραγματική διαλεύκανση του εγκλήματος», είπε.

Η διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων, συνέχισε, δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. «Αυτό μου ανέφερε και το κλιμάκιο της UEFA. Είναι χρονοβόρες διαδικασίες, χρειάζεται πολλή μεθοδικότητα και πολλή προσοχή αλλά και προσεκτικά βήματα για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τις έρευνες προς τους σωστούς υπόπτους», είπε ο κ. Σαββίδης.

Πρόσθεσε ακόμη πως με το κλιμάκιο της UEFA «έχουμε συμφωνήσει να υπάρχει συνεχής επαφή, απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και των ερευνητών από τη μία και των ειδικών της UEFA από την άλλη, για να μπορούν να ανταλλάζονται άμεσα οι πληροφορίες. Ήταν σημαντικό ότι γνωρίστηκαν μεταξύ τους οι ενδιαφερόμενοι και καθιερώθηκε αυτή η απευθείας επικοινωνία. Ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει την απαρχή μιας καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το ποδόσφαιρο εκεί που όλοι θέλουμε, σε ένα ‘καθαρό’ ποδόσφαιρο , μακριά από βρωμιά, μακριά από οποιαδήποτε παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα, μακριά από οποιαδήποτε διαφθορά.»

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σαββίδης είπε, μεταξύ άλλων, πως συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει περαιτέρω εκπαίδευση των στελεχών της αστυνομίας από την UEFA στο μέλλον, ενώ κάλεσε εκ νέου όλους όσοι ξέρουν πληροφορίες να τις καταθέσουν στον Ανώτερο Αστυνόμο της Αστυνομίας κ. Μαυρομμάτη. «Όποιοι ξέρουν πληροφορίες, όποιοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, δεν είναι αρκετό να λένε ότι ξέρουν πληροφορίες. Πρέπει να τις δίνουν εκεί που πρέπει. Και εκεί που πρέπει, είναι η Αστυνομία», επανέλαβε.

Σε σχόλιο ότι αυτό αφορά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαββίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζει σε αυτήν τη χώρα και έχει πλήρη επίγνωση του τι γίνεται. «Αυτό που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρο και ήταν ότι οφείλουμε να απομονώσουμε τα σάπια μήλα από τον μηχανισμό του ποδοσφαίρου μας. Αυτό είχε πει» και διερωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ξέρει ποιοι είναι. «Ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στο ποδόσφαιρο.  Γι’ αυτό μίλησε για Στάβλο του Αυγείου», είπε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η εχεμύθεια γι’ αυτούς που θα δίνουν πληροφορίες, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως η εχεμύθεια διασφαλίζεται, αφού ο άνθρωπος που του έχει ανατεθεί ο ρόλος της συλλογής πληροφοριών από τον Αρχηγό Αστυνομίας είναι ένας Ανώτερος Αστυνόμος, αδιαμφισβήτητης εντιμότητας Αστυνόμος, ο οποίος σίγουρα θα χειριστεί τις όποιες πληροφορίες λάβει με όλη τη δέουσα σοβαρότητα και εμπιστευτικότητα. Απ’ εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, πρέπει να δούμε και το ποινικό μας σύστημα.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση πως ο Νόμος για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και αναμένεται από την Κυβέρνηση το κατά πόσον θα τον αναπέμψει, ο κ. Σαββίδης είπε πως «έγινε πολλή δουλειά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αυτό αναγνωρίστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αν θα περάσουμε όμως ένα Νόμο, θα πρέπει να τον περάσουμε σωστά. Έχω εκφράσει τις προσωπικές μου αμφιβολίες για δύο πολύ σοβαρά σημεία αυτού του Νόμου και εξακολουθώ να τις έχω. Έχοντας διαβάσει και την πρόταση Νόμου, υπάρχει ακόμη μια ανησυχία, που είναι η πρόνοια ότι η παρακολούθηση είναι αναγκαία για τη διαλεύκανση. Έχουν βάλει ακόμη ένα τρίτο κριτήριο γι’ αυτό το θέμα, το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί νόμιμα διάταγμα», υπέδειξε ο κ. Σαββίδης.

«Θα τα συζητήσω αυτά τα θέματα με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα ετοιμάσει τη γνωμάτευσή του και θα το συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως εάν με βάση την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα και τη μετέπειτα συζήτηση, κρίνει ο Πρόεδρος ότι πρέπει να αναπέμψει τον Νόμο, αυτό θα γίνει.

Κληθείς να τοποθετηθεί κατά πόσον έγινε επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία από τον Πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Παπασταύρου σε σχέση με τα όσα ανέφερε χθες σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Σαββίδης είπε πως μέχρι αυτή τη στιγμή, επίσημη καταγγελία δεν έχει γίνει. Όπως είπε, έγινε συνάντηση του Προέδρου της Ομόνοιας στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, του Βοηθού Αρχηγού, του Ανώτερου Αστυνόμου που χειρίζεται αυτά τα θέματα και ενός ανακριτού. Ζητήθηκε να δοθούν στοιχεία, αλλά δεν δόθηκαν τα στοιχεία αυτά.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η Αστυνομία αν δεν προβεί σε επίσημη καταγγελία ο Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο κ. Υπουργός είπε πως είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί αν και όταν θα φτάσουμε σε εκείνο το σημείο. «Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι πως κάποιος Πρόεδρος πολύ μεγάλου Σωματείου έχει κάνει κάποιες πολύ σοβαρές καταγγελίες σε μια δημοσιογραφική διάσκεψη. Καθηκόντως η Αστυνομία ζήτησε να καταθέσει, αυτό το έκανε από την πρώτη στιγμή που η Ομόνοια ανέφερε ότι θα κατάγγελλε τα όσα κακά συμβαίνουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο στην UEFA. Δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε την πρώτη φορά από τους ανθρώπους του Σωματείου», είπε και σημείωσε πως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας [την περασμένη Κυριακή], διαβιβάζοντας του με τον πιο έντονο τρόπο «ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κουκουλώσουμε οποιαδήποτε υπόθεση ως Κυβέρνηση ή ως Υπουργείο», όμως, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, στη συνάντηση που μου ζητήθηκε και διευθέτησα μετά από επιθυμία του κ. Παπασταύρου με την ηγεσία της Αστυνομίας και στη οποία δεν ήμουν παρών, δεν δόθηκε απάντηση στο αν θα δοθούν ή όχι στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο εκ του κλιμακίου της UEFA κ. Τζόζεφ Κλίμεντ, μιλώντας στα Αγγλικα, είπε ο κύριος σκοπός της καθόδου τους στην Κύπρο ήταν να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων και να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις. «Έχω ένα πολύ καλό αίσθημα μετά από αυτές τις συζητήσεις, γιατί νιώθω πως οι θεσμοί σας και οι αρχές σας επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», είπε, σημειώνοντας πως οι στημένοι αγώνες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως.

Ο ρόλος μας, όπως εξήγησε ο κ. Κλίμεντ, είναι να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός καλού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της UEFA και των εθνικών Αρχών και να δώσουν βοήθεια, αν χρειάζεται. Πρέπει να γνωρίζεται, όπως είπε, ότι η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν μπορεί να είναι μόνη σε αυτή τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Αστυνομία και με άλλους θεσμούς. Πάνω σε αυτό, συνέχισε, συζητήσαμε, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα είδος σχεδίου δράσης και να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης.

«Αν δουλέψουμε μαζί, με έναν επαγγελματικό και εμπιστευτικό τρόπο, μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα», είπε και επανέλαβε αυτό που ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είπε, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα σε μια εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα εξάμηνο, καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί σκληρή δουλειά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Από πλευράς UEFA ενδιαφερόμαστε εξαιρετικά για την επιτυχή συνέχιση αυτής της διαδικασίας στη χώρα σας και είμαστε πεπεισμένοι μαζί με τους αρμόδιους στην Κύπρο θα φτάσουμε μαζί σε αποτελέσματα», κατέληξε.

(ΜΛ)