Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2020 20:58

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη κατά το 6ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου

Η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους συνεργάτες μας, εντάσσεται στο πλαίσιο των αδιάλειπτων επαφών που έχουμε, οι οποίες απορρέουν από τη Μόνιμη, Σταθερή και Αναβαθμισμένη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο σε τρέχοντα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων και ασκήσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Δε θα μπορούσε βέβαια να μην βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, η ανασκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνάντησή μας πραγματοποιείται εν μέσω της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Δυστυχώς η Τουρκία αγνοώντας κάθε έννοια Δικαίου, αλλά και κάθε έννοια γεωγραφίας θα έλεγα, συνεχίζει τις έκνομες πειρατικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα η προκλητική συμπεριφορά στρέφεται και προς την Ελλάδα, παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου. Στην ουσία έχει αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο με τον «νόμο της ζούγκλας» και τη «διπλωματία της κανονιοφόρου», υποσκάπτοντας τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να τονίσω πως οι σχέσεις μας  φίλε Υπουργέ, παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο, γιατί πολύ απλά βασίζονται στις διαχρονικές οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού. Θα ήθελα όμως να επισημάνω, ότι οι σχέσεις μας εδράζονται και στις αρετές της Πίστης και της Αποφασιστικότητας. Την ίδια στιγμή που επιδεικνύουμε ψυχραιμία και σύνεση, δεν εφησυχαζόμαστε.  Μέλημά μας παραμένει η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα υγιώς σκεπτόμενα κράτη, να υποστηρίξουν και να μεριμνήσουν για την εδραίωση του άξονα σταθερότητας, και αξιοπιστίας που φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Ελλάδα και Κύπρος πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια, με γνώμονα την ευημερία και ειρηνική συμβίωση των λαών.

Για ακόμη μια φορά επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού.

------------------------ 

ΕΙ