Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-01-2020 21:59

Για την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ευρώπη μίλησε η βουλευτής Χρ. Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης(ΚΣΣΕ) για το θέμα των απειλών κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ευρώπη.

Η κα Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας είναι τα ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης δεν πρέπει να παραβιάζεται για κανένα, πολύ περισσότερο δε γι’ αυτούς που εργάζονται στον τομέα των ΜΜΕ.

Η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε ότι η ελευθερία έκφρασης αποτελεί μια από τις πιο βασικές αξίες της ανθρωπότητας και η ασφάλεια των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης βασικό στοιχείο της ελευθερίας του Τύπου. Σημείωσε δε ότι το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εργάζονται υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς παρενόχληση, εκφοβισμό ή βία, έχει ήδη αναγνωριστεί από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως τον ΟΗΕ, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και αποτελεί βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, τόνισε η κα Ερωτοκρίτου, είναι τόσο ανησυχητικό το γεγονός ότι κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρωτοστατούν σε παγκόσμια κλίμακα στη φίμωση του Τύπου, επικίνδυνο στοιχείο αυταρχικού και αντιδημοκρατικού κράτους.

Η κα Ερωτοκρίτου, επισήμανε ότι η Τουρκία κατέχει την πρωτιά σε μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Σημείωσε δε, ότι στην Τουρκία, εφημερίδες και ιστότοποι ειδήσεων της αντιπολίτευσης διώκονται, αναγκάζονται να τερματίσουν τη λειτουργία τους, ενώ εκατοντάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι είτε βρίσκονται στην εξορία, είτε στη φυλακή αναμένοντας χρόνια τη δίκη τους, είτε ακόμα ασκούν αυτολογοκρισία από φόβο για τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους. 

Η κα Ερωτοκρίτου τόνισε, εξάλλου, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επισημάνει επανειλημμένα πως η προστασία και ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί υποχρέωση που πρέπει να τηρεί κάθε κράτος, χωρίς πρόσχημα ή περιορισμό.   

----------------------------

ΕΙ