Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2020 18:52

Κοινό ανακοινωθέν των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ιταλίας μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιταλίας, κ.κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Luigi Di Maio συναντήθηκαν την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 στη Ρώμη για να συζητήσουν της άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, την κρίση στη Λιβύη, τη μετανάστευση, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέματα σχετικά με την ενέργεια.
 
Κάνοντας αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο 2019, η Ιταλία τόνισε την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
 
Οι δύο Υπουργοί, χαιρετίζοντας την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι για έναρξη διαπραγματεύσεων, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να προσεγγιστούν μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονιάς.
 
Κάνοντας αναφορά στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφθηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, οι Υπουργοί τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα δικαιώματα κυριαρχίας τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει οποιεσδήποτε νόμιμες συνέπειες για τρίτα κράτη. Οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο μπορούν να επωφελήσουν όλους τους λαούς της περιοχής μόνο διαμέσου ορθής συνεργασίας.
 
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχει ανάγκη επίσπευσης της εφαρμογής της απόφασης της ΕΕ για οριστικοποίηση της λίστας περιοριστικών μέτρων τα οποία στοχοποιούν αυτούς που ευθύνονται ή εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
 
(NN)