Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2020 21:17

Ανανέωση θητείας της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σε επίσημη συνεδρία σήμερα (30.01.20) το πρωί, υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου του Βιετνάμ, Πρέσβη Dang Dinh Quy, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα S/RES/2506 (2020), που ανανεώνει τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, UNFICYP, για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιουλίου 2020.

Σημειώνεται ότι πριν από τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, επέδωσε στον  Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, την επιστολή συγκατάθεσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως φιλοξενούσας χώρας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.

Αμέσως μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος ο κ. Μαυρογιάννης, προέβη στην πιο κάτω δήλωση προς του δημοσιογράφους:

 «H Κυβέρνηση της Κύπρου χαιρετίζει την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2506 από το Συμβούλιο Ασφαλείας που ανανεώνει την εντολή της UNFICYP για ακόμη έξι μήνες.

Θεωρούμε την παρουσία και τη λειτουργία της Δύναμης, απαραίτητες για την διατήρηση της ηρεμίας και την επικράτηση των συνθηκών που συμβάλλουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος που καθυστερεί για πολλά χρόνια.

Η UNFICYP είναι μια μικρή, ευέλικτη, αποτελεσματική και πολύ επιτυχημένη δύναμη διατήρησης της ειρήνης που λειτουργεί όμως κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Νωρίτερα, σήμερα, είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του έδωσα την απαιτούμενη συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Γενικό Γραμματέα και τη Γραμματεία του ΟΗΕ, για την υποστήριξη και κατανόηση τους.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, για την επανένωση της χώρας μας και την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να τονίσω και πάλι τη σημασία της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, όσο η σημερινή ανώμαλη κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς και τη σημασία εμπλοκής του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή εντάσεων, με απειλές χρήσης βίας και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

----------------------------

ΕΙ