Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2020 15:24

Υπουργός Δικαιοσύνης: «Τα νομοσχέδια αύξησης των ποινών για τροχαίες παραβάσεις αποσκοπούν στον περιορισμό των άδικων θανάτων»

                 Δηλώσεις του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη μετά από τη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

Εντός Φεβρουαρίου αναμένει ο  Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης ότι θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια που προβλέπουν αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις.

Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση νέας συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο της ψήφισης των επτά νομοσχεδίων και του ενός Κανονισμού για την αύξηση των ποινών που αφορούν στις τροχαίες παραβάσεις. Μετά από μια μακρά διαδικασία στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής είμαστε πολύ κοντά στο να έχουν σχεδόν εξολοκλήρου συμφωνηθεί οι αυξήσεις των ποινών και ελπίζω ότι εντός του επόμενου μήνα αυτά θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση, και ελπίζω με την ομόφωνη απόφαση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.»

Με τη ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών, πρόσθεσε, «θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις αυξήσεις των ποινών, γιατί ο σκοπός δεν είναι η είσπραξη μεγαλύτερων ποσών από το Κράτος, αλλά ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι αυξημένες ποινές σαν ένα σημείο που θα βοηθήσει να περιορίσουμε τις τροχαίες παραβάσεις και κατ’ επέκταση, τους άδικους θανάτους που δυστυχώς δεν καταφέραμε να περιορίσουμε.»

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αυξημένη παρουσία των Αστυνομικών της Τροχαίας στους δρόμους, η οποία έχει γίνει αισθητή από τους πολίτες και σημείωσε πως έχει ζητηθεί και η συνεργασία των τοπικών Αρχών για να μπορέσει να περιοριστεί η παράνομη στάθμευση. «Έχουμε ζητήσει συνεργασία από τις τοπικές Αρχές ώστε, και με τους δικούς τους τροχονόμους, να περιοριστεί η παράνομη στάθμευση, η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στις πόλεις και στα χωριά.»

Ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε επίσης  πως έχει συμφωνηθεί η σύσταση διμελούς επιτροπής για ετοιμασία μελέτης, στην οποία θα αναλύονται όλα τα τροχαία δυστυχήματα, «για να καταδειχθούν όλες τις αίτιες που τα προκάλεσαν. Η έκθεση της Επιτροπή θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο, για να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τη μάστιγα αυτή.»

«Θέλω, τελειώνοντας», είπε ο κ. Υπουργός «να επιστήσω την προσοχή στους οδηγούς και κυρίως στους νεαρούς οδηγούς για το πώς οδηγούμε. Δεν έχει κλείσει ένας  μήνας από το νέο έτος και ήδη θρηνούμε πέντε νεκρούς στην άσφαλτο. Μια τραγική αρχή. Οι πλείστοι εξ αυτούς τους θανάτους αφορούν νεαρά άτομα. Το έχουμε πει πολλές φορές, θέλω να το πω ακόμη μια φορά: είναι κρίμα να χάνονται ζωές στην άσφαλτο εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα και της παράληψης συμμόρφωσης και τήρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.»

Σημειώνεται ότι οι συνεδρίες του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας έχουν εντατικοποιηθεί και ενδεχομένως να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο, αφού το Συμβούλιο είναι το Σώμα όπου όλοι οι φορείς που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας στους δρόμους συμμετέχουν, με τις αποφάσεις να μπορούν να ληφθούν αμεσότερα.

(MΛ)