Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2018 14:40

Απάντηση του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας σε δημοσίευμα ιστοσελίδας για δήθεν μετάγγιση αίματος μολυσμένου με σύφιλη

Σε συνέχεια σημερινού δημοσιεύματος σε ιστοσελίδα, στο οποίο γίνεται λόγος για μετάγγιση αίματος μολυσμένου με σύφιλη, το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας επιθυμεί να διαβεβαιώσει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και να διευκρινίσει ότι στο εν λόγω δημοσίευμα περιέχονται σοβαρές ανακρίβειες και δεν περιγράφονται ορθά τα πραγματικά γεγονότα.

Συγκεκριμένα:

(1)    Αιμοδότης που εντοπίστηκε θετικός στη σύφιλη στις 28 Αυγούστου 2017 αποκλείστηκε μόνιμα και διά παντός από αιμοδοσία και τα παράγωγα αίματος που προέκυψαν από την αναφερόμενη αιμοδοσία καταστράφηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

(2)    Σύμφωνα με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τα πρωτόκολλα του Κέντρου Αίματος, υπάρχει υποχρέωση αναδρομικής ανίχνευσης των ληπτών των παραγώγων αίματος της αμέσως προηγούμενης αρνητικής αιμοδοσίας του ίδιου αιμοδότη. Δηλαδή, πρέπει με βάση τις διαδικασίες ιχνηλασιμότητας και αιμοεπαγρύπνησης να ανεβρεθούν και να ελεγχθούν (για μολυσματικούς παράγοντες) οι ασθενείς που μεταγγίστηκαν τα παράγωγα αίματος της αμέσως προηγούμενης αιμοδοσίας του ίδιου αιμοδότη, η οποία κατά τον έλεγχο της ήταν αρνητική σε όλους τους μολυσματικούς παράγοντες.

(3)    Η διαδικασία αυτή ακολουθείται εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των Πρωτοκόλλων που ακολουθεί το Κέντρο Αίματος.

(4)    Αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του ασθενή που αναφέρεται στο δημοσίευμα, γεγονός που, δυστυχώς, παρουσιάζεται εντελώς διαφορετικά στο δημοσίευμα.

(5)    Τα αποτελέσματα του ασθενή για τη σύφιλη έχουν ήδη ολοκληρωθεί και, ως ανεμένετο, είναι αρνητικά.

Η ποιότητα, η ασφάλεια και η επάρκεια των παράγωγων αίματος ενισχύεται από την αυστηρά εθελοντική φύση της αιμοδοσίας στον τόπο μας και τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το Κέντρο Αίματος. Η Κύπρος είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που το έχουν πετύχει λόγω της ευαισθησίας και ευσυνειδησίας του Κύπριου αιμοδότη.

Το Κέντρο Αίματος χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους ελέγχου του αίματος, είναι πιστοποιημένο με ISO 9001:2008 και τηρεί αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και οδηγίες.

(ΜΚΥ)