Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2020 17:49

Απάντηση του Υπουργείου Ενέργειας στο ΑΚΕΛ για τον στόχο ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό

Όφειλαν να γνωρίζουν στο ΑΚΕΛ ότι ο στόχος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στον οποίο αναφέρονται με σημερινές δηλώσεις, είναι ενδεικτικός και όχι υποχρεωτικός για την Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα αντίθετα από την όποια κινδυνολογία επιχειρείται, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά της Eurostat που επικαλούνται, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ξεπεράσει τον κύριο υποχρεωτικό της στόχο για 13% ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2020, πετυχαίνοντας από το 2018 ένα ποσοστό της τάξης του 14% περίπου.

Σ’ ό,τι αφορά, λοιπόν, στον ενδεικτικό στόχο για 16% ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού, τονίζεται ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση 221 έργων ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 358 μεγαβάτ, χωρίς μάλιστα εγγυημένες τιμές που ήταν και η δαπανηρή πρακτική επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ. Μόλις υλοποιηθούν τα εν λόγω έργα, θα μας φέρουν κοντά στο 19-20% διείσδυσης ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Κυβέρνηση από το 2013 δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού που καταναλώνουν, με την παραγωγή της δικής τους ενέργειας για ιδία χρήση μέσω των προγραμμάτων net metering και net billing.

(ΓΑ)