Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2020 19:14

2 Φεβρουαρίου… Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων

Στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων. Οι υγρότοποι αποτελούν χώρους με ανεκτίμητη οικολογική αξία για τον άνθρωπο. Παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες, όπως είναι η παροχή τροφής και καθαρού νερού. Οι υγρότοποι φιλτράρουν το νερό από τις επιβαρυντικές ουσίες που καταλήγουν στο περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, προστατεύουν από τις πλημμύρες, σταθεροποιούν την ακτογραμμή και την προστατεύουν από τη διάβρωση και προσφέρουν «σπίτι» σε εκατοντάδες σπάνια είδη φυτών και ζώων. Παράλληλα, αποτελούν και περιοχές αναψυχής και ξεκούρασης.

Στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικοί υγρότοποι, οι οποίοι χρήζουν προστασίας, καθώς υποβαθμίζονται, κυρίως λόγω ανθρωπογενών παραγόντων. Η προστασία των υγροτόπων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Αποτελούν φυσική λύση για την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αφού λειτουργούν ως εξαιρετικές «αποθήκες» άνθρακα. Μειώνουν, επίσης, τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρών και είναι πολύτιμη πηγή νερού σε περιόδους ξηρασίας.

Οι κύριοι υγρότοποι στη χώρα μας είναι οι Αλυκές Λάρνακας, η Λίμνη Παραλιμνίου και η Λίμνη Ορόκλινης. Υπάρχουν όμως κι άλλοι μικρότεροι ή και τεχνητοί υγρότοποι (π.χ. φράγματα), οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί, ιδιαίτερα για τα πουλιά και τα αποδημητικά είδη. Τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την αδιαμφισβήτητη αξία των υγροτόπων για τη βιοποικιλότητα και τη συνέχιση της ζωής, εφαρμόζουν μέτρα για την προστασία τους και προωθούν δράσεις με στόχο την προστασία της ποιότητας του νερού, την καταγραφή και παρακολούθηση οικοτόπων, τον περιορισμό της ρύπανσης καθώς και την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών.

------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ