Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2018 09:32

Διάλεξη «Πολιτιστική Διπλωματία από τις Εκσκαφές: Η Άποψη ενός Αρχαιολόγου»

Το Διεθνές Φόρουμ Γυναικών σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κόστα Ρίκα στα Ηνωμένα Έθνη, διοργάνωσαν την Τρίτη, 30/1/18, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, διάλεξη με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία από τις Εκσκαφές: Η Άποψη ενός Αρχαιολόγου» (Cultural Diplomacy from the Trenches: An Archaeologist’s View), με ομιλητή την Αρχαιολόγο και Καθηγήτρια Κλασικής Ιστορίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκη, δρ Joan Breton Connelly.

Την ομιλήτρια παρουσίασε η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Φόρουμ Γυναικών, κα Pamela Jacovides, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η πορεία του ανασκαφικού έργου της δρ Conelly ξεκίνησε από την Ελλάδα, συνεχίστηκε στο Κουβέιτ και μετά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Γερόνησο. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι συγγραφέας των βιβλίων “Priestess: Women and Ritual in Ancient Greece” και “Τhe Parthenon Anigma” ενώ το 2000 ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης του χωριού Πέγεια.

Στη διάλεξη της η δρ Conelly έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή κατά τη διάρκεια της 40χρονης καριέρας της και μοιράστηκε τις εμπειρίες από τις ανασκαφές στο μικρό νησάκι Γερόνησος, που ξεκίνησε το 1990 με την ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Έκτοτε, συνεχίζει το αρχαιολογικό της έργο διευθύνοντας το “NYU Yeronisos Island Expedition” δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον μοναδικό οικολογικό χαρακτήρα της Γερονήσου, ενσωματώνοντας την περιβαλλοντική έρευνα με την αρχαιολογική για διατήρηση, τόσο των φυσικών όσο και πολιτιστικών πόρων.

Η δρ Connelly, σημείωσε, εντυπωσιάστηκε από τους κατοίκους της Πέγειας και ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των εκσκαφών πολλοί από αυτούς που την βοηθούσαν ήταν απλοί ψαράδες, ιερείς, μαθητές, οικοκυρές, νέοι και απλοί άνθρωποι του χωριού.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιο άλλο μέρος του κόσμου θα μπορούσε να μας διδάξει ότι μάθαμε από αυτό το μικρό μέρος της Δυτικής Κύπρου, τη Γερόνησο» σημείωσε. «Μια πλούσια και θαυμάσια ζωή, γεμάτη καλοσύνη, φαντασία, ανοικτό πνεύμα, αίσθηση διασκέδασης, ταπεινότητας, μαθαίνω από τους γύρω μου, είναι μερικά από αυτά που έχω αποκομίσει από την παραμονή μου στην Πέγεια» κατέληξε η δρ Connelly.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ευχαρίστησε το Διεθνές Φόρουμ Γυναικών για την εξαιρετική πρωτοβουλία να διοργανώσει μια διάλεξη για ένα πολύ δύσκολο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται παγκοσμίως για τη διατήρηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση του προς την δρ Connelly που παρουσίασε ένα εικονικό, ιστορικό και πολιτιστικό ταξίδι από την Κύπρο.

«Ακόμα και ένας Κύπριος μπορεί να μάθει πολλά από εσάς και οφείλουμε πολλά σε σας, γιατί πιστεύετε σε μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Μας κάνετε έτσι πιο δυνατούς και γίνεται γνωστό όχι μόνο το πολιτικό μας πρόβλημα αλλά και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας» τόνισε ο κ. Κορνηλίου. Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλει η Κύπρος μαζί με την Ιταλία για τη δημιουργία μιας «Ομάδα Φίλων» που θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα στενότερης συνεργασίας εντός των Ηνωμένων Εθνών και που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν Μόνιμοι Αντιπρόσωποι κρατών μελών του ΟΗΕ καθώς και μέλη διπλωματικών αποστολών, μέλη του Διεθνούς Φόρουμ Γυναικών και ακαδημαϊκοί.
___________
ΑΧ/ΣΧ