Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-02-2020 13:47

Ο Υπουργός Ενέργειας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, χαιρέτισαν την έναρξη εργασιών της πρώτης Τεχνικής Επιτροπής 3+1

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, κ. Francis R. Fannon, χαιρέτισαν την έναρξη των εργασιών της πρώτης Τεχνικής Επιτροπής 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα Ισραήλ και ΗΠΑ), η οποία συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, στη Λευκωσία, για να εξετάσει το θέμα της «Ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η δημιουργία της Τεχνικής Επιτροπής είχε συμφωνηθεί στην Υπουργική Συνάντηση 3+1 στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο. «Όπως έχω τονίσει και στον χαιρετισμό μου, η συνεργασία των τριών χωρών, συν τις ΗΠΑ, είναι πολύ σημαντική. Να υπενθυμίσω ότι είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2019, στη συνάντηση 3+1 που έγινε στα Ιεροσόλυμα σε επίπεδο ηγετών, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και, ακριβώς, καταδεικνύει το μοντέλο συνεργασίας που οφείλουμε όλοι στην περιοχή να έχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα των λαών μας».

Ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε, επίσης, ότι πέραν της πρώτης αυτής Τεχνικής Επιτροπής, υπάρχουν ακόμη τρεις που θα συγκληθούν το επόμενο διάστημα και αφορούν στην προστασία ενεργειακών υποδομών, στην κυβερνο-ασφάλεια στις ενεργειακές υποδομές και στις Ανανεώσιμες Πηγές και την αποθήκευση ενέργειας.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε την προσδοκία για ακόμα στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ προς υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής, ενώ απαντώντας και σε ερώτηση για την αναφορά στον χαιρετισμό του στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε για τη στήριξη που τυγχάνει η Λευκωσία από τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την ΕΕ, «για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες κλιμακώθηκαν από τον περασμένο Μάιο».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η θέση των ΗΠΑ σε σχέση με την Κύπρο είναι σταθερή, τονίζοντας ότι «υποστηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ της, με τα έσοδα που θα προκύψουν να δύναται να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Ο Υπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) ήταν ξεκάθαρος: απευθύνουμε έκκληση προς όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή».

Ο κ. Fannon σημείωσε, επίσης, ότι η ενέργεια αποτελεί πραγματικά τον καταλύτη για συνεργασία, με τις ΗΠΑ να παραμένουν δεσμευμένες στο ανώτατο επίπεδο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νέες ενεργειακές εμπορικές σχέσεις που διαμορφώνονται σήμερα, ενώ ήταν αδιανόητες μόνο λίγα χρόνια πριν, υπογραμμίζοντας ότι «η Κύπρος έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτόν τον νέο ενεργειακό διάδρομο που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ασφαλώς, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και περήφανοι που αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε όλες τις πτυχές (του τομέα της ενέργειας) στην περιοχή, επιτρέποντας στις χώρες να αναπτύσσουν τις δικές τους ενεργειακές διαδρομές, μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου συνεργασίας. Η ενέργεια είναι σημαντική, παρέχει τα μέσα για οικονομική ανάπτυξη, αλλά είναι μέσω της συνεργασίας μεταξύ κρατών που βλέπουμε αυτούς τους πόρους να αναπτύσσονται.

Ο μηχανισμός 3+1 είναι ένα πολύ σημαντικό όχημα για διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ κρατών σε αυτό το επίπεδο και η σημερινή πρώτη συνάντηση Τεχνικής Επιτροπής επιτρέπει στις ΗΠΑ να συνεισφέρουν στη συζήτηση και να μοιραστούν τις εμπειρίες πολλών χρόνων υπεύθυνης ανάπτυξης πόρων, η οποία διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος».

(ΓΑ)