Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2018 13:29

Θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας αποφάσισε το Υπουργικό μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας

Τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας δρ Γιώργος Παμπορίδης.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο δρ Παμπορίδης είπε: «Λήφθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο σειρά αποφάσεων που αφορούν στις ογκολογικές υπηρεσίες στην πατρίδα μας με τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας, το οποίο με πολυθεματικές συνθέσεις θα συνεδριάζει για όλες τις περιπτώσεις καρκίνων στην πατρίδα μας, προκειμένου να αποφασιστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία ενός εκάστου ασθενούς.

Παράλληλα, λήφθηκαν αποφάσεις, οι οποίες αφορούν στην ενοποίηση των ογκολογικών υπηρεσιών που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την ενοποίηση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ούτως ώστε να λειτουργούν ως μια ενιαία μονάδα, παρέχοντας το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε όλους τους συμπολίτες μας.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στον τομέα της ογκολογίας από επενδύσεις ιδιωτών, εξουσιοδοτήθηκε το Υπουργείο όπως προχωρήσει άμεσα στην απευθείας διαπραγμάτευση με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, προκειμένου να μπορούν να τυγχάνουν άμεσης αντιμετώπισης για ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες οι καρκινοπαθείς κάτοικοι των δυτικών Επαρχιών της πατρίδας μας, Λεμεσού και Πάφου, και να τύχουν επομένως εκμετάλλευσης οι νέες εγκαταστάσεις του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου. Όλες αυτές οι παραπομπές βεβαίως, θα περιλαμβάνουν και, πέραν των ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών, υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν στην πατρίδα μας και αποστέλλοντο οι ασθενείς στο εξωτερικό, όπως είναι το PET/CT Scan.

Εύχομαι και ελπίζω ότι και εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρχει συμφωνημένο σχέδιο συνεργασίας με αυτόν τον οργανισμό. Όλη αυτή η παραπομπή θα τελεί υπό την εποπτεία του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας, στο οποίο ήδη αναφέρθηκα.»

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά στην παράταση του επιτυχημένου προγράμματος παραπομπής ασθενών μας στον ιδιωτικό τομέα, «αφενός, για την καταπολέμηση των λιστών αναμονής, καθώς επίσης και επέκτασης του προγράμματος υπερωριακής απασχόλησης όλων των επεμβατικών ειδικοτήτων, προκειμένου να γίνονται χειρουργεία κατά τις απογευματινές ώρες εντός των νοσηλευτηρίων μας, ενώ υπάρχει και μια προσθήκη, αυτή της παροχής κινήτρων στις μη χειρουργικές ειδικότητες, προκειμένου να εργάζονται και αυτοί απογευματινές ώρες με υπερωριακό πρόγραμμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότεροι συμπολίτες μας».

Ερωτηθείς μέχρι πότε παρατείνεται η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και η απογευματινή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων για χειρουργικές επεμβάσεις, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το κονδύλι προνοεί μέχρι τον Μάιο και στη συνέχεια θα υπάρξει περαιτέρω επανεκτίμηση και επέκταση του προγράμματος.

Κληθείς να πει τι σημαίνει για τους ασθενείς η ενοποίηση των ογκολογικών υπηρεσιών, ο δρ Παμπορίδης είπε πως «εκείνο που επιχειρούμε είναι να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες, υιοθετώντας πλήρως το μοντέλο της πολυθεματικής προσέγγισης, που είναι το σύγχρονο μοντέλο για τις ογκολογικές υπηρεσίες παγκοσμίως. Ανατίθεται σε επιστημονικές πλέον ομάδες καθαρά ο καθορισμός τις εξατομικευμένης θεραπείας που θα λαμβάνει ο κάθε καρκινοπαθής και θα πρέπει όλοι οι καρκινοπαθείς μας να παραπέμπονται σε αυτό το Ογκολογικό Συμβούλιο, το οποίο υπό διάφορες μορφές – είτε είναι πολυθεματική μαστού, είτε είναι πολυθεματική προστάτη, είτε είναι πολυθεματική γαστρεντερολογικών καρκίνων, κοκ –, να αποφασίζεται η ενδεδειγμένη θεραπεία, προκειμένου να εξοικονομηθούν αφενός πόροι, αλλά και να στοχοθετείται καλύτερα η θεραπεία που πρέπει να λαμβάνει ένας έκαστος ασθενής».

Σε ερώτηση εάν θα είναι γρηγορότερη η διαδικασία της απόφασης, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι «το Ογκολογικό Συμβούλιο δεν θα έχει την ίδια σύνθεση. Η κάθε πολυθεματική ομάδα θα περιλαμβάνει εξειδικευμένους επιστήμονες, αν είναι του μαστού, χειρούργο του μαστού, ογκολόγο το μαστού, παθολόγο του μαστού, κτλ, δηλαδή εξειδικευμένες ομάδες, οι οποίες θα συγκαλούνται αναλόγως της συχνότητας που απαιτείται. Παραδείγματος χάριν, ο μαστός, απ’ ό,τι πληροφορούμε από τους ειδικούς του Υπουργείου μου, θα πρέπει να συγκαλείται σε εβδομαδιαία βάση, όπως ήδη λειτουργεί. Οι υπόλοιποι καρκίνοι αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων τους. Και για αυτό έχει διοριστεί η αρχαιότερη ογκολόγος του Υπουργείου μας, προκειμένου να επίσταται ως Διευθύντρια αυτού του Ανώτατου Ογκολογικού Συμβουλίου, της όλης διαδικασίας και να συντονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις συναντήσεις».
______________

ΜΚΥ/ΑΧ/ΣΧ