Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-02-2020 15:35

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου του νέου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο κ. Θεοχάρη Λαλάκου.

Κατά την προσφώνησή του ο κ. Λαλάκος ανέφερε:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Στη γεωγραφική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο χώρες μας βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο σοβαρές προκλήσεις.

Η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και ο τερματισμός της, επί σχεδόν 46 έτη, τουρκικής κατοχής εδάφους της Κύπρου, κράτους μέλους της ΕΕ. Γεγονός που οφείλεται στην απροθυμία της Τουρκίας να προσέλθει σε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής. Δεν νοείται λύση του χωρίς την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την κατάργηση του αναχρονιστικού και παρωχημένου συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Σταθερός στόχος μας είναι η απαλλαγή από τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής και η επίτευξη μιας λύσης που θα βασίζεται στις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για το σύνολο των κατοίκων του νησιού. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Προσπάθειες, τις οποίες, δυστυχώς, εξακολουθεί να υπονομεύει η Τουρκία, όχι μόνο εισάγοντας νέες παράνομες προϋποθέσεις, αλλά και εμμένοντας σε τακτικές κλιμάκωσης της έντασης, διά συρροής παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, τη «Νεκρή Ζώνη» και τα Βαρώσια.

Εδώ θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα επιμείνει, επίσης, στην πλήρη εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου της κυπριακής τραγωδίας. Είναι επιτέλους καιρός η Τουρκία να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την απρόσκοπτη πρόσβαση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στα αρχεία του κατοχικού στρατού, προς εντοπισμό νέων σημείων εκταφής λειψάνων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η εδραίωση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας. Η γειτονική μας χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ουδείς νομιμοποιείται να παραβιάζει και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση το διεθνές δίκαιο. Ουδείς νομιμοποιείται να μετέρχεται βίας ή απειλών χρήσης βίας ή να αξιώνει την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά ορίζονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμμένει στον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Το καίριο ερώτημα που αναφύεται είναι πώς μπορούμε ως Ελλάδα και Κύπρος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές. Η απάντηση είναι προφανής: πρώτον, μέσω του συνεχούς συντονισμού Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Δεύτερον, μέσω της περιφερειακής συνεργασίας, δηλαδή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουμε από κοινού δημιουργήσει. Χωρίς να στρέφονται εναντίον ουδενός, τα σχήματα αυτά, με συμμετοχή και άλλων χωρών, προωθούν με συνέπεια και πραγματισμό την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Αποτελούν πολλαπλασιαστές διπλωματικής ισχύος, αναδεικνύοντας μια νέα αρχιτεκτονική συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι δεσμοί μεταξύ του κυπριακού και του ελλαδικού Ελληνισμού είναι αναλλοίωτοι στο χρόνο, διότι ερείδονται στην κοινή μας ταυτότητα. Ερείδονται σε κοινή ιστορική διαδρομή χιλιετιών. Στο κοινό μας όραμα για το μέλλον, ένα μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους του νησιού.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τους δεσμούς αυτούς θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσω ακόμη περισσότερο, με ειλικρίνεια και αφοσίωση, πεπεισμένος ότι η συνεχής και συντονισμένη διαμόρφωση των θέσεών μας και η κοινή δράση των δύο χωρών μας αποτελεί την αφετηρία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων. Σας ευχαριστώ πολύ»

Παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Κύριε Πρέσβη,

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και εκτίμησης που δέχομαι σήμερα τα διαπιστευτήρια με τα οποία διορίζεστε ως ο νέος Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο. Εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και του λαού του Κυπριακού Ελληνισμού, σας καλωσορίζω θερμά και σας εύχομαι κάθε επιτυχία όσον αφορά στην άσκηση και επιτέλεση των υψηλών σας καθηκόντων, σε μία ομολογουμένως κρίσιμη χρονικά περίοδο, τόσο για την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Προσβλέπω σε μια παραγωγική, ειλικρινή και στενή μεταξύ μας συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας σας, ώστε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους και επιδιώξεις. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τη δεδηλωμένη βούληση ισχυρής συνεργασίας προς την περαιτέρω εμβάθυνση των διαχρονικά άριστων σχέσεων και αδελφικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, επ’ωφελεία των χωρών μας και του ευρύτερου ελληνισμού.

Δεδομένης της αστάθειας και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, η πολιτική βούληση Κύπρου και Ελλάδας για προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αποδεικνύεται εμπράκτως μέσα από τον ενεργό ρόλο που αναλάβαμε για ενίσχυση της περιφερειακής μας συνεργασίας, κυρίως στο πλαίσιο των τριμερών μηχανισμών που από κοινού εγκαθιδρύσαμε με γειτονικά κράτη.

Κύριε Πρέσβη,

Γνωρίζω το ιδιαίτερο και προσωπικό σας ενδιαφέρον όσον αφορά τις εξελίξεις στο εθνικό μας ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τη μέχρι σήμερα διπλωματική σας υπηρεσία. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πρώτιστο μέλημα της διακυβέρνησης μου, παραμένει η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μίας λύσης η οποία θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της χώρας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, ειρήνης, ασφάλειας και προόδου. Σε μια επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα, ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Δεδομένης της εκ νέου ενεργού εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες μας προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Στο πλαίσιο αυτό, συγκλήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Τουρκοκύπριου ηγέτη και του ιδίου στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019, το αποτέλεσμα της οποίας θεωρώ πως αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα προς τον καθορισμό των συστατικών στοιχείων που θα πρέπει να διέπουν την επανέναρξη ενός ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου.

Ενόψει της νέας προοπτικής που τίθεται ενώπιον μας, ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά η Τουρκική πλευρά θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση που εμείς έχουμε υιοθετήσει, ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι αυτονόητο, είναι απαραίτητο η Τουρκία να παραμερίσει τις όποιες υπέρμετρες αξιώσεις σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως επίσης να τερματίσει άμεσα τις συνεχείς προκλήσεις και έκνομες ενέργειες επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θαλάσσιων ζωνών της, οι οποίες δεν δημιουργούν το αναγκαίο υπόβαθρο για πραγματοποίηση παραγωγικών διαπραγματεύσεων, με προοπτική επιτυχούς κατάληξης.  

Δράττομαι της ευκαιρίας της σημερινής τελετής κ. Πρέσβη, να εκφράσω εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και του συνόλου του Κυπριακού Ελληνισμού, ευγνώμονες ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας στα δίκαια αιτήματα μας για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το κυπριακό πρόβλημα.

Από δικής μου πλευράς, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και την ιδιαίτερα σκληρή και αρνητική στάση της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε άοκνα για τον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, την αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο και την αρμονική συμβίωση του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της.

Καλωσορίζοντας σας, κ. Πρέσβη, στην Κύπρο, σας παρακαλώ όπως διαβιβάσετε στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τη διαβεβαίωση της ιδιαίτερης μου εκτίμησης, καθώς επίσης και στον ελληνικό λαό τις θερμές μου ευχές για συνεχή πρόοδο και ευημερία.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω εκ νέου ότι κατά την επιτέλεση των υψηλών σας καθηκόντων θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση, στήριξη και βοήθεια της Κυβερνήσεως και του ιδίου προσωπικά».

(ΕΚ/ΣΧ)