Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2020 13:02

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό

Tην ώρα που η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές και επεκτατικές της προθέσεις, το ΑΚΕΛ επιμένει να υποστηρίζει πως για όλα φταίει ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι η τουρκική αδιαλλαξία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν ήταν πρόθεση μου να συζητούμε τα ίδια θέματα, εντούτοις είναι με θλίψη που έχουμε ακούσει και πάλι σήμερα, στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ,  το ΑΚΕΛ, διά του Γενικού Γραμματέα του κ. Άντρου Κυπριανού, να επιμένει στο αφήγημα πως η Τουρκία ήταν έτοιμη να συζητήσει την εγκατάλειψη των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων στην Κύπρο κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, όπως επίσης και την απόσυρση όλων των στρατευμάτων από το νησί μας.

Το ΑΚΕΛ που, θεληματικά πλέον, αγνοεί και τη δήλωση τότε στο Κραν Μοντανά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι μόνο στα όνειρα μας η Άγκυρα θα εγκατέλειπε τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, επιλέγει τώρα όχι μόνο να αγνοεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών που επαναλαμβάνει ενοχλημένο ότι ουδέποτε στο Κραν Μοντανά η Τουρκία είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, αλλά επιχειρηματολογεί δυστυχώς και για το αντίθετο.

Στη δεδηλωμένη πολιτική του να απομακρυνθεί από την εξουσία ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ άφησε και πάλι το πρωί να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέτρεψε τη λήξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, όταν μόλις προχθές ο τότε βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σε κυπριακή εφημερίδα ξεκάθαρα και πάλι πως η απόφαση για διακοπή της διάσκεψης, επειδή αυτή οδηγείτο σε αδιέξοδο, ήταν των Ηνωμένων Εθνών.

Επιμένει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ να ερμηνεύει κατά τρόπο απαράδεκτο και λανθασμένο και την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές και επεκτατικές της προθέσεις όχι μόνο στην Κύπρο με τις έκνομες ενέργειες που επιχειρεί στην ΑΟΖ μας, στην Αμμόχωστο, καθώς και με την ωμή παρέμβαση στη διαδικασία για ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, το Αιγαίο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, επιμένει να υποστηρίζει πως για όλα φταίει ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι η τουρκική αδιαλλαξία.

Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το ΑΚΕΛ ότι όλα έχουν ένα όριο;.

Ακόμη και το κομματικό συμφέρον και η εμμονή για απομάκρυνση του Προέδρου Αναστασιάδη από την εξουσία θα πρέπει να έχουν κάποιο όριο. Και ειδικά όταν η συζήτηση αφορά τα εθνικά μας θέματα. Διερωτώμαι πραγματικά, τι επιτέλους ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Είναι, πιστεύω, καιρός να συστρατευτούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα και είναι καιρός να αφήσουμε κατά μέρος τις έριδες και ενωμένοι να πορευτούμε για επίλυση του Κυπριακού σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έχουμε μείνει στο Κραν Μοντανά».

Σε ερώτηση γιατί επιθυμούμε επανέναρξη των συνομιλιών, με δεδομένη τη θέση της Τουρκίας για διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει δεδηλωμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία έχει επανειλημμένως διατυπωθεί. Η θέση αυτή έχει επαναβεβαιωθεί στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Η βάση της λύσης του Κυπριακού υπάρχει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση την πολιτική ισότητα.

Από εκεί και πέρα, όποιες άλλες διατυπώσεις ή συζητήσεις γίνονται δεν είναι προς όφελος της δικής μας πλευράς.

Σταθερά επιδιώκουμε τη συνέχιση των συνομιλιών, όχι για να καταλήξουμε σε αδιέξοδο, αλλά για να βρούμε μια διαρκή, βιώσιμη, λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι όλοι μαζί να συστρατευτούμε για να βρούμε λύση στο Κυπριακό. Και είναι σταθερή η επιδίωξη του σε αυτό και δεν επιδέχεται καμιά αμφιβολία».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος δεν είχε αποδεχθεί το άτυπο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα στο Κραν Μοντανά, ο Εκπρόσωπος είπε «το έγγραφο εκείνο μπορούσε να υποκαταστήσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων; Σε ξεκάθαρη ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό πήρε αρνητική απάντηση. Γιατί συζητούμε τα πολυσυζητημένα; Γιατί δεν επικεντρωνόμαστε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα, την τουρκική παρέμβαση παντού; Διερωτώμαι σε τί εξυπηρετεί πλέον αυτή η επαναλαμβανόμενη συζήτηση. Και σας λέω ότι δεν ήταν πρόθεση μου να επανέλθω στο θέμα. Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω για να ξεκαθαρίσω τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αύριο θα γίνει μια παράνομη σύσκεψη για τα Βαρώσια στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχω αντιληφθεί από τις δηλώσεις του ούτω καλούμενου υπουργού εξωτερικών, θα είναι μια σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων και οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη διαδικασία εκλογής του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Είναι σταθερή μας θέση ότι η Αμμόχωστος θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, είναι σταθερή μας θέση ότι η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας στην Αμμόχωστο δεν είναι αποδεκτή».

Ερωτηθείς τι πράττουμε για το θέμα της Αμμοχώστου, με δεδομένη την απευθείας εμπλοκή της Κυβέρνησης της Τουρκίας και αν καταγγέλλουμε αυτή την εμπλοκή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με βεβαιότητα θα καταγγείλουμε αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα. Με βεβαιότητα θα κινηθούμε διπλωματικά σε όλα τα επίπεδα, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην ΕΕ, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε χρήση της Αμμοχώστου από την Τουρκία».

(ΡΜ/EK/ΣΧ)