Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-02-2020 22:17

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Φιλανθρωπικό Δείπνο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας υποδεχόμαστε μαζί με τη σύζυγό μου Άντρη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Φιλανθρωπικό Δείπνο Αγάπης που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση του αξιέπαινου έργου που επιτελούν τα μέλη του.

Έργο, το οποίο χάρις στη ξεχωριστή αφοσίωση και τα υψηλά αισθήματα αλτρουισμού προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, επικεντρώνεται στη συνεπή και για σχεδόν πέντε δεκαετίες, προσφορά υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους καρκινοπαθείς, αλλά και την ποικιλότροπη στήριξη προς τις οικογένειες τους.

Την ίδια στιγμή, το έργο αυτό, μη περιοριζόμενο στις εν λόγω υπηρεσίες, επεκτείνεται στη διαφώτιση του κοινού για θέματα σχετικά με τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και τη θεραπεία του καρκίνου.

Σημαίνοντα ρόλο για τους καρκινοπαθείς διαδραματίζουν επίσης το Ευαγόρειο και η Αροδαφνούσα, δύο Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, τα οποία λειτουργούν με πρωτοβουλία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου παρέχοντας δωρεάν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα αναβαθμισμένη και εξελιγμένη λειτουργία της Αροδαφνούσας, που εγκαινιάσαμε προ εικοσαήμερου, δίδοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ακόμη περισσότερων ασθενών, αυξάνει περαιτέρω τη δυναμική και τη συνδρομή του Κέντρου στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Αναφερόμενος στην ανακαίνιση και επέκταση του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας Αροδαφνούσα, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή ήταν το αποτέλεσμα της ευαισθησίας και του αλτρουισμού του ζεύγους Κύπρου και Έλενας Τσέντα, οι οποίοι συνείσφεραν το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να πετύχουν την αναβάθμιση και μετατροπή της Αροδαφνούσας σε σύγχρονο κέντρο.

Ανάλογες πράξεις όπως αυτές του ζεύγους Τσέντα, αλλά και της εταιρείας Lidl Κύπρου, η οποία στηρίζει διαχρονικά και ποικιλότροπα τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο καλύπτοντας μάλιστα για επτά χρόνια τώρα το επισιτιστικό πρόγραμμα της Αροδαφνούσας, απαλύνουν τον πόνο πασχόντων συνανθρώπων μας, ενισχύοντας παράλληλα τους στόχους και την επιτέλεση της υψηλής του Συνδέσμου.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω, εκ μέρους της Πολιτείας και του συνόλου των πολιτών, την εκτίμηση στην ομάδα των ευεργετών και των εθελοντών που πλαισιώνουν τη δράση του Συνδέσμου και να εξάρω το υψηλό της αποστολής του, και να πω πόσο έχουν αλλάξει άρδην, από τότε που ανέλαβε την προεδρία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου ο φίλτατος Αδάμος Αδάμου. Πραγματικά, δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς, εδόθη μια άλλη διάσταση, διότι, όπως ορθά επεσήμανε και ο ίδιος, η φιλαλληλία και ο εθελοντισμός είναι κάτι που μας διακρίνει ως λαό. Αλλά όταν υπάρχει και ο ηγέτης που κινητοποιεί τότε επιτυγχάνουμε ακόμη περισσότερα.

Θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες, τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά σε εσένα αγαπητέ Αδάμο, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στην ιατρική και παραϊατρική ομάδα, σε όλους όσοι εργάζονται για να ανακουφίσουν τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Την ίδια ώρα ευγνώμονες ευχαριστίες και στους φιλάνθρωπους που τολμούν να προχωρούν σε επενδύσεις, που προχωρούν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλύνουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.

Αν κάποτε μετά κόπου εκφράζομαι, είναι διότι ανησυχώ μήπως θα έχουν την τύχη και άλλων ευεργετών αυτής της χώρας, όσοι τολμούν να προχωρήσουν για να δώσουν κάτι σε αυτό τον τόπο.

Αναγνωρίζοντας την καθοριστικής σημασίας αυτή συνδρομή του Συνδέσμου, ενισχύουμε και υποστηρίζουμε εμπράκτως τη δράση του.

Ενδεικτικά σημειώνω, ότι λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο με την επέκταση της Αροδαφνούσας, πέραν της ετήσιας κρατικής χορηγίας ύψους 900 χιλιάδων ευρώ που παραχωρείται στο ίδρυμα, για φέτος έχουμε δώσει επιπρόσθετα ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή προσήλωσή μας στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου, ως επίσης στη βελτίωση και την επίλυση των προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, προχωρήσαμε στη λήψη σειράς στοχευμένων αποφάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,:

  • Με το διορισμό της νέας Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, η οποία μετά την έγκρισή της από το Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.
  • Εντατικοποιήθηκε ο πληθυσμιακός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σε παγκύπρια βάση, με πρόθεση να επεκταθεί σε παγκύπρια βάση και ο έλεγχος του παχέος εντέρου.
  • Μετά την εισαγωγή του εννεαδύναμου εμβολίου εναντίον του ιού HPV στα κορίτσια της Α’ Γυμνασίου, επόμενο στόχο μας αποτελεί η συμπερίληψη των αγοριών.
  • Προχωρήσαμε στην οργάνωση πυρήνων επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες σχετικά με την ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.
  • Επιπλέον, οι πολύ σημαντικές υπηρεσίες του τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας θα αποζημιώνονται από τούδε, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας που ήταν μια επαναστατική μεταρρύθμιση που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες.
  • Προωθώντας την ενεργό εμπλοκή των Εθελοντικών Οργανώσεων στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, τους παρέχουμε σημαντικές χορηγίες, ούτως ώστε να μπορούν να λειτουργούν και να προσφέρουν πληθώρα κοινωνικών προγραμμάτων.

Πέραν τούτων, προς την ενδελεχή αξιολόγηση όλων των νέων ογκολογικών περιστατικών, θεσμοθετήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Ογκολογίας, με πολυτομεακή εκπροσώπηση Ειδικών για την ασθένεια. Μία πραγματικά υψίστης σημασίας απόφαση, δεδομένου ότι η πολυτομεακή προσέγγιση, παρέχοντας στον ασθενή ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας για το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, τόσο κατά τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία και την ανάρρωση, αποτελεί τον πυλώνα της σύγχρονης αντιμετώπισης των ογκολογικών προβλημάτων υγείας.

Στη βάση των στοχευμένων πολιτικών του Υπουργείου Υγείας, αλλά και χάρις στις συνέργειες και την αγαστή συνεργασία που αναπτύσσει η Πολιτεία, τόσο με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου όσο και με άλλες Εθελοντικές Οργανώσεις, πετύχαμε στο μέτρο του δυνατού να στηρίξουμε ουσιαστικά τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

Καθοριστικής σημασίας των κοινών αυτών μας προσπαθειών υπήρξαν οι δικές σας ανιδιοτελείς πράξεις, οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα ως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της ευημερίας των καρκινοπαθών.

Και είναι ακριβώς στον εθελοντισμό και την κοινωνική ευαισθησία όλων εσάς που επενδύει τόσο το κράτος όσο και ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, προκειμένου να συνεχίσει να θέτει και να υλοποιεί στόχους.

Είμαι πεπεισμένος, ως άλλωστε έχετε πράξει μέχρι τώρα, ότι συστρατευόμενοι στην επίτευξη των ευγενών σκοπών του Συνδέσμου θα συνεχίσετε με τη σημαντική συνεισφορά σας να δίνετε ελπίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να εκφράσω εκ μέρους της Πολιτείας τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς το ζεύγος Κύπρου και Έλενας Τσέντα για τη συνεισφορά τους στην ανακαίνιση και επέκταση της Αροδαφνούσας και να επαινέσω μαζί με όλους εσάς, την εταιρεία Lidl Κύπρου, η οποία μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσει στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους συμπαραστάτες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.

Σας ευχαριστώ θερμά εκ βάθους καρδίας.

Θερμά συγχαίρω, επίσης, τον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και το υπόλοιπο προσωπικό, που πλαισιώνουν τη λειτουργία του Συνδέσμου, πετυχαίνοντας να τον καταξιώσουν διαχρονικά στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας.

Ως Πολιτεία, θα ήθελα από αυτό το βήμα, να ανανεώσω την πλήρη συμπαράσταση μας τόσο στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, αλλά και στις υπόλοιπες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες μέσα από τη δράση τους αποτελούν ένα άλλο βραχίονα των πολιτικών που το κράτος εφαρμόζει και αυτό είναι που πραγματικά σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ, διότι με την ανθρωπιά σας, την φιλαλληλία σας, τον εθελοντισμό και τη συνεισφορά σας επιτυγχάνουμε αυτά που ενδεχόμενα πολλές φορές το κράτος στερεί.

Αυτό το βράδυ είναι πράγματι ένα βράδυ αγάπης.

------------------------

ΡΜ/ΕΙ