Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2020 13:32

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα

Πριν από 15 μήνες, τον Νοέμβριο του 2018, όταν είχαμε παρουσιάσει το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, είχα χαρακτηρίσει τη μέρα εκείνη ως ορόσημο, ως μια ιστορική μέρα, καθώς η Πολιτεία, πέραν του εδώ και δεκαετίες ρητορικού σχεδιασμού, προχωρούσε για πρώτη φορά με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα στην ανάπτυξη του εν λόγω Δασικού Πάρκου, το οποίο αποτελεί εθνικό θησαυρό.

Και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που διαπιστώνω τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την υλοποίηση του Σχεδίου, καταδεικνύοντας με τον πλέον απτό τρόπο την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις σε ένα ζήτημα που ταλανίζει την πολιτεία και την κοινωνία για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες.

Με την υλοποίηση και πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου, θα επιτευχθούν, κατά τρόπο ισορροπημένο, οι βασικοί του στόχοι, που αποσκοπούν στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και την ορθολογική διαχείριση της υψηλής επισκεψιμότητας στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, του οποίου τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Κοινότητα της Δρούσειας, σημειώθηκε ένα σημαντικότατο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών στο Πάρκο.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια με τους βραβευθέντες αρχιτέκτονες, τους οποίους και συγχαίρω θερμά, ενώ θα ακολουθήσει η εκπόνηση των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων για τις βασικές υποδομές που θα δημιουργηθούν στους 14 προτεινόμενους κόμβους εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Η έναρξη της κατασκευής των υποδομών αυτών αναμένεται εντός του επόμενου έτους. Μακάρι να προλάβουμε εντός του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή, οι υποδομές θα προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, αναδεικνύοντας παράλληλα τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής, ενώ με τα τοπικά προϊόντα που θα προσφέρουν, θα προβάλλεται η τοπική παράδοση.

Σημειώνω πως σε καμία των περιπτώσεων δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα τοπικά κέντρα αναψυχής και εστίασης.

Πέραν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, έχει περατωθεί και η μελέτη για την επισκεψιμότητα του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον ίδιο τον μελετητή, τα αποτελέσματά της. Να μου επιτραπεί όμως, να κάνω μια εκ των προτέρων αναφορά για ένα μόνο στοιχείο της έρευνας, που αφορά τον αριθμό των επισκέψεων στην περιοχή που ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ετησίως.

Αυτός και μόνο ο αριθμός, καταδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για την άμεση διαχείριση της τεράστιας πίεσης που δέχεται σήμερα η περιοχή του Ακάμα και τα φυσικά της οικοσυστήματα, αλλά και το πιο σημαντικό που αφορά τις Κοινότητες, τα πολυδιάστατα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την ορθολογική διαχείριση και λειτουργία του πάρκου. Μιλάμε για ένα και πλέον εκατομμύριο επισκεπτών. Αντιλαμβάνεστε πόσο θα ωφεληθούν οι κοινότητες από έναν ανάλογο αριθμό επισκεπτών. Υπολογίστε ότι, περίπου, σήμερα ο τουρισμός ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια, το ένα εκατομμύριο θα επισκέπτεται το πάρκο και τις κοινότητες της περιοχής. Συνεπώς, τα οφέλη θα είναι σημαντικά.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης όπως και αυτή της Βελτίωσης του Οδικού Δικτύου. Η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, θα διασφαλίσει πως ακόμη και αυτοί οι πολύ προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί που γίνονται, δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Παράλληλα, με τη μελέτη βελτίωσης του οδικού δικτύου, θα διασφαλισθεί η άνετη διακίνηση των επισκεπτών και θα αποτραπεί η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε ευαίσθητες περιοχές, η οποία σήμερα προκαλεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις επί του συνόλου των στοιχείων του περιβάλλοντος.

Είναι μέσα από αυτήν την ισορροπημένη ολιστική προσέγγιση που αναμένεται η λειτουργία του Πάρκου το τέλος του 2022, ένας στόχος που είναι απόλυτα εφικτός και στόχος στον οποίον είμαστε απόλυτα και αυστηρά προσηλωμένοι να επιτευχθεί. Κάποια στιγμή πρέπει τα όσα λέμε να υλοποιούνται ανεξάρτητα των γραφειοκρατικών προβλημάτων που ενδεχόμενα να αντιμετωπίσουμε.

Με την ευκαιρία θέλω θερμά να συγχαρώ τον Υπουργό Γεωργίας που  έθεσε σαν στόχο ζωής την ολοκλήρωση το συντομότερο αυτής της μεγάλης και ιστορικής απόφασης, επιτέλους 40 χρόνια μετά να έχουμε ένα τέτοιο δασικό πάρκο που να μας κάνει όλους περήφανους, αλλά και ταυτόχρονα να έχουμε τέτοια ανάπτυξη στις κοινότητες που επιτέλους για τόσες δεκαετίες ταλαιπωρούνται με υπανάπτυξη αντί ανάπτυξη.

Είμαι βέβαιος, και απευθύνομαι ιδιαίτερα στις κοινότητες, ότι αναμένετε να πληροφορηθείτε, επίσης, για την πρόοδο στην εκπόνηση του άλλου Σχεδίου που αφορά την περιοχή, του Τοπικού Σχεδίου των Κοινοτήτων του Ακάμα.

Σας διαβεβαιώ πως και σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθηθούν όλες οι ορθές διαδικασίες και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που επιβάλλονται, ώστε να εξευρεθούν οι ισορροπίες μεταξύ της περιβαλλοντικής ευαισθησίας για την περιοχή και της ανάπτυξης των κοινοτήτων, με πλήρη αξιοποίηση των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων.

Ήδη, η τριμελής Επιτροπή του Πολεοδομικού Συμβουλίου ολοκληρώνει την πρότασή της μέσα στον Μάρτιο και, αφού αυτή συζητηθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου, θα διαμορφωθεί ως τελική πρόταση εντός του Απριλίου. Θα ακολουθήσει Στρατηγική Μελέτη και Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστώ ότι μέσα στο τρέχον έτος θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις και στο θέμα του Τοπικού Σχεδίου. Είναι κάτι που το χρωστάμε στις κοινότητες που πραγματικά αναμένουν για τόσα χρόνια επιτέλους, μια ολοκληρωμένη πρόταση του τοπικού σχεδίου, για να μπορούν να αξιοποιήσουν τις αναξιοποίητες για δεκαετία προοπτικές ανάπτυξης που έχουν.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, να βρίσκεται στο σημείο που παρουσιάσαμε σήμερα.

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ το Τμήμα Δασών και τα άλλα συναρμόδια κυβερνητικά Τμήματα, τους μελετητές, τις κοινότητες της περιοχής, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλους εκείνους που υπέβαλαν εποικοδομητικές απόψεις ή ακόμα και εύλογους προβληματισμούς.

Η εφαρμογή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα έχει ουσιαστικά αρχίσει. Θα αναμένουμε και θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται σε αυτό, έτσι ώστε να καταστεί, με την πλήρη λειτουργία του το 2022, ένα σύγχρονο και λειτουργικό Πάρκο, προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, και της ευρύτερης ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος του τόπου.

Τα χρονοδιαγράμματα θα παρακολουθούνται, όπως και οι όλοι σχεδιασμοί και θα τηρούνται με αυστηρότητα, έτσι ώστε επιτέλους να έχουμε απτά παραδείγματα υλοποίησης μιας κυβερνητικής πολιτικής που με αποφασιστικότητα έχει καθοριστεί. 

 

ΡΜ/ΣΣ/ΕΧΡ