Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2020 14:54

Εκπαιδευτική δράση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Δέσπω Μιχαηλίδου συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μετά το πέρας της θεατρικής παράστασης του ΘΟΚ «Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη, που δόθηκε την Κυριακή, 16/2/2020, στο Θέατρο «Αποθήκες» στη Λευκωσία, στo πλαίσιo του προγράμματος «Νέος σε έρημο νησί». Η παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού με τον ΘΟΚ.

Η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ παιδιών, γονέων και επαγγελματιών – εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων δεν έδωσε μόνο τροφή για σκέψη ως προς τη θέση του παιδιού στο κυπριακό συγκείμενο, αλλά έδωσε και στήριξη και ενδυνάμωσε τους θεατές για να διεκδικήσουν την αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών για να ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα, την πολιτεία, το νομοθέτη. Έδωσε στους συμμετέχοντες την προοπτική μέσα από την οποία ο Γιάνους Κόρτσακ, o πρωτοπόρος παιδαγωγός, αντίκριζε τα παιδιά, και που οι ιδέες και τα πιστεύω του έθεσαν τις βάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Συντελεστές και θεατές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα – μηνύματα του έργου και ιδιαίτερα για το δικαίωμα του παιδιού στη συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες που το αφορούν, βασική αρχή της παιδαγωγικής προσέγγισης του Κόρτσακ.

Στην παράσταση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του ΘΟΚ κα Αντιγόνη Αθηαινίτη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ κ. Σάββας Κυριακίδης, λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου και η Ομάδα Eφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου. Στο πάνελ μίλησαν ο κ. Γιώργος Παουλλής (Μέλος της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου), ο κ. Γιάννης Καραούλης (σκηνοθέτης της παραγωγής), η κα Ελένη Μολέσκη (δραματουργός της παραγωγής) και ο κ. Αντρέας Μακρής (ηθοποιός της παραγωγής). Τη συζήτηση συντόνισε η Μαρία Ρωσσίδου (Επικεφαλής Γραφείου Επιτρόπου).

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ευχαριστεί θερμά τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για την πρόσκληση συνεργασίας, καθώς και όλους τους συντελεστές της παραγωγής, το κοινό, παιδιά και ενήλικες για τη συμμετοχή τους.

(ΕΚ/ΣΧ)