Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2020 13:57

Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για την παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής προέβη σήμερα, Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, σε δηλώσεις στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με την παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Το κείμενο των ερωταπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

Ερώτηση:  Ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος, είναι πλήρως ενήμερος, τι ήταν αυτή η παρουσίαση, τι σκοπό είχε;

Απάντηση:  Δείχνει την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε τους σχεδιασμούς μας, σε σχέση με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης ου Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Έγινε ενημέρωση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιάσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, από την οποία φαίνεται πως ό,τι είχαμε πει τον Νοέμβριο του 2018, όταν εξαγγείλαμε το Σχέδιο, τηρείται κατά γράμμα και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει.

Ερώτηση:  Σοβαρά τα καταφέρνουμε;

Απάντηση:  Τα καταφέρνουμε διότι το Σχέδιο ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, το παρακολουθούμε συνεχώς και είχαμε και πολύ σημαντικά στοιχεία να δώσουμε προς τα έξω. Ήταν εντυπωσιακά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη μελέτη της RAI για την επισκεψιμότητα στην περιοχή, και ως προς τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά και ως προς την εικόνα που έχουν για τον Ακάμα.  Χαρακτηριστικά μας είπαν ότι δεν συνάντησαν ποτέ, είτε επιχείρηση, είτε οποιαδήποτε υπηρεσία, που να έχει τη μισή αποδοχή από την αποδοχή που έχει ο Ακάμας και τη θετική άποψη που έχουν οι Κύπριοι για τον Ακάμα γενικότερα. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό το στοιχείο αυτό, όπως πολύ σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι στην περιοχή, γίνονται ένα εκατομμύριο επισκέψεις από Κύπριους τον χρόνο. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι στην πραγματικότητα γίνονται πολύ περισσότερες επισκέψεις, αφού σ’ αυτό τον αριθμό δεν υπολογίζονται οι τουρίστες που φθάνουν από το εξωτερικό.

Ερώτηση:  Πώς δεν υπολογίζονται, τι εννοείτε δεν υπολογίζονται;

Απάντηση:  Το 1.000.000 αφορά επισκέψεις που έγιναν από Κύπριους.

Ερώτηση:  Από Κύπριους πώς; οδικώς, με τα αυτοκίνητά τους, με πλοιάρια;

Απάντηση:  Συνολικά. Είτε με αυτοκίνητα, είτε διά θαλάσσης, είτε με ποδήλατο.

Ερώτηση:  Και πώς ξεχωρίζουν τους Κύπριους και δεν βάζουν τους ξένους όταν μετρούν για παράδειγμα τους επιβάτες των πλοιαρίων;

Απάντηση:  Η έρευνα η οποία έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αφορούσε μόνο μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Ερώτηση:  Πολύ ψηλή επισκεψιμότητα. Νομίζω οι περισσότεροι πάνε διά θαλάσσης ή δεν έχετε αυτό το στοιχείο;

Απάντηση:  Οι περισσότεροι Κύπριοι πηγαίνουν οδικώς. Υπάρχει κι ένας αριθμός επισκεπτών που πηγαίνει διά θαλάσσης, οι οποίοι είναι κυρίως τουρίστες από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έδειξε η μελέτη είναι ότι ο κόσμος έχει σε πολύ υψηλή εκτίμηση τον Ακάμα για τις αξίες του και για το φυσικό του περιβάλλον και για την αυθεντικότητα και τη φυσική του ομορφιά. Πρωτίστως ο κόσμος θέλει να αφήσουμε τον Ακάμα σ’ αυτή του τη μορφή, βελτιώνοντας κάποια πράγματα. Είναι αυτά τα πράγματα τα οποία με ικανοποίηση βλέπουμε, και θα τύχουν διαχείρισης με βάσει τους δικούς μας σχεδιασμούς. Θέλει περισσότερη καθαριότητα, αυτό βέβαια είναι ευθύνη όλων, αλλά σίγουρα με ένα πλαίσιο μεγαλύτερης επιτήρησης αυτό θα επιτυγχάνεται. Θέλει καλύτερους δρόμους, θέλει να κινείται με ασφάλεια και με καλύτερη άνεση. Θέλει κάποιες βασικές υποδομές υποστήριξης και, κυρίως, να παραμείνει ο Ακάμας όπως έχει.

Ερώτηση: Δεν θα ξανασυζητήσουμε τι Πάρκο θέλουμε, το έχουμε λύσει αυτό, αυτό είναι στα σχέδια και τώρα είμαστε στην υλοποίηση.

Απάντηση: Είμαστε στην υλοποίηση. Παρουσιάσαμε για παράδειγμα το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έγινε για τις στοιχειώδεις υποδομές που θα δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση και καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών που φτάνουν στο Πάρκο, τους δεκατέσσερις δηλαδή κόμβους εξυπηρέτησης επισκεπτών που θα γίνουν και φάνηκε ξεκάθαρα ότι ούτε εστιατόρια πάμε να κάνουμε, ούτε ξενοδοχεία, ούτε οτιδήποτε.  Αυτό που θα γίνει είναι μικρές κατασκευές, οι οποίες θα εξυπηρετούν τον επισκέπτη και θα συνάδουν πλήρως με το περιβάλλον. Τα χαρακτηριστικά τους και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα συνδέονται απόλυτα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής και οι υπηρεσίες που θα παρέχουν είναι χώροι υγιεινής. Σκεφτείτε ότι ένα εκατομμύριο άτομα επισκέπτονται σήμερα τον Ακάμα και δεν υπάρχει ούτε μία τουαλέτα για την εξυπηρέτησή τους. Οι κόμβοι εξυπηρέτησης θα παρέχουν επίσης χώρους ενημέρωσης για τον πλούτο της περιοχής, χώρους για να μπορεί ένας επισκέπτης να πιει ένα αναψυκτικό, σημεία θέασης, παγκάκια ξεκούρασης αλλά και χώρους από όπου θα μπορεί να προμηθεύεται τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής καθώς και ποδηλατοστάσιο όπου θα μπορεί να αφήνει το ποδήλατό του ή να ενοικιάσει. Αυτές τις βασικές υπηρεσίες θα προσφέρουμε.

Θα βελτιώσουμε βέβαια το οδικό δίκτυο. Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα δεν είναι ούτε άνετο, ούτε ασφαλές και επιπρόσθετα δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον. Αν πάει κανείς στον Ακάμα το καλοκαίρι θα δει ότι εκατέρωθεν του δρόμου, σε μια ακτίνα 100 μέτρων, είναι πλήρως υποβαθμισμένος ο οικότοπος από τη σκόνη που σηκώνουν τα τροχοφόρα οχήματα. Παράλληλα, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από όλες τις υποδομές και από όλες τις λειτουργίες του Πάρκου, διότι θέλουμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Πάρκο θα λειτουργήσει με ένα φιλικό για το περιβάλλον τρόπο και δεν θα δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις. Αντιθέτως, εμείς θέλουμε το Πάρκο να δημιουργεί θετικές επιπτώσεις. Βρίσκεται, όπως είπαμε πριν, σε εξέλιξη μελέτη για την οδοποιία και άρχισαν να διαμορφώνονται τα κατασκευαστικά σχέδια τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του έτους, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες στις αρχές του 2021.

Ερώτηση:  Δεν θα γίνει κάτι προσωρινά για το θέμα της καθαριότητας για να μην καταστραφεί και άλλο ο τόπος όσο γίνεται;

Απάντηση:  Ενισχύεται η προσπάθεια με το υφιστάμενο προσωπικό του Τμήματος Δασών και προβλέπεται ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα προσληφθούν και οι παρκοφύλακες, το προσωπικό δηλαδή που θα παρακολουθεί.

Ερώτηση:  Το 2021;

Απάντηση:  Ναι το 2021.

Ερώτηση:  Αυτό το προσωπικό αν μπορούσαμε και πιο νωρίς θα ήταν χρήσιμο.

Απάντηση:  Η περίοδος αιχμής είναι το καλοκαίρι, όπως έδειξε και η μελέτη επισκεψιμότητας, και τότε σίγουρα ενισχύουμε τις δυνάμεις μας μέσα στο Πάρκο αλλά είναι ευθύνη και του καθενός μας. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε για να απολαύσουμε τη φύση στον Ακάμα και να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι πρόβλημα στη φύση, απορρίπτοντας όλα αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα στην περιοχή. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Ακάμας είναι τεράστιος. Αν ο κόσμος δεν αποκτήσει συνείδηση και νοοτροπία και συνεχίσει να πετά τα άχρηστα όπου βρει, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται.

Ερώτηση:  Δραστηριοποιούνται και επιχειρηματίες όμως, και επανέρχομαι στα πλοιάρια, δεν έχω κάτι με τους ανθρώπους, την δουλειά τους κάνουν και αν την κάνουν καλά είναι προσφορά στον τουρισμό και στο τουριστικό προϊόν. Δεν είναι πάρα πολύς ο όγκος και σε αυτά τα επαγγελματικά, αλλά και σε σκάφη και σε άλλα βάρκες και πλεούμενα στους κολπίσκους του Ακάμα και με ρωτούν εδώ αν έχετε υπολογίσει τη φέρουσα ικανότητα σε σκάφη στους κολπίσκους του Ακάμα; Έχετε σχεδιάσει αγκυροβόλια με αριθμημένους σημαντήρες; Έχετε απαγορεύσει αυστηρά την αγκυροβόληση στην ακτή του Ακάμα; Έχουν προστατευτεί οι κολπίσκοι φώκιας;

Απάντηση:  Οι κολπίσκοι φώκιας βεβαίως έχουν προστατευτεί. Έχουν βγει και διατάγματα, μέσα από τα οποία απαγορεύεται η διέλευση σκαφών σε συγκεκριμένα σημεία. Από εκεί και πέρα, είχαμε μια διευρυμένη σύσκεψη πρόσφατα στην οποία συζητήθηκε ακριβώς αυτό το θέμα. Το θέμα δηλαδή της διέλευσης διά θαλάσσης και λήψης συγκεκριμένων μέτρων.  Όλα αυτά που αναφέρατε είναι μέτρα τα οποία συζητήθηκαν. Άλλα είναι μέτρα που μπορούν να γίνουν άμεσα και άλλα που μπορούν να γίνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το να γίνει ένα αγκυροβόλιο, για παράδειγμα, δεν είναι τόσο απλό. Ωστόσο, ειδικές σημάνσεις και ειδικά διατάγματα τα οποία θα επιτρέπουν συγκεκριμένες δραστηριότητες σε συγκεκριμένες περιοχές, θα εκδοθούν πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, μέσα στο επόμενο δίμηνο. Θα προστεθεί σήμανση, η οποία δεν υπάρχει σήμερα, με την οποία θα προσδιορίζεται πού μπορεί να κινηθεί ένα σκάφος. Επίσης, θα εκδοθούν διατάγματα από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, με τα οποία θα απαγορεύεται η προσέγγιση σε συγκεκριμένους χώρους με ευαίσθητους οικότοπους και ευαίσθητα είδη, τα οποία μπορεί να επηρεάζονται από αυτή τη δραστηριότητα.

Ερώτηση:  Και έχουμε και άλλα θέματα που δεν είναι της δικής σας αρμοδιότητας, όπως είναι τα ταχύπλοα με δυστυχήματα που είχαμε στην περιοχή. Είχαμε και πολύ σοβαρό θανατηφόρο.  Είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που γενικότερα τη δράση. Νομίζω πρέπει να απασχολήσει και στην περιοχή λόγω του ευαίσθητου του περιβαλλοντικού.

Απάντηση:  Ακριβώς στη συνάντηση που είχαμε γι’ αυτό το θέμα συμμετείχαν και εκπρόσωποι από όλες τις υπηρεσίες για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να μιλήσω εγώ γι’ αυτά τα ζητήματα. Εμείς, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, σίγουρα αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η δραστηριότητα στην περιοχή δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον της περιοχής και ότι θα υπάρχει ασφάλεια για τους επισκέπτες. Θεωρώ ότι αυτά, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από αυτή τη χρονιά, σίγουρα θα δούμε μια ουσιαστική βελτίωση.

Ερώτηση: Για να δούμε θα νιώσουμε τη διαφορά γιατί φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού το ανεξέλεγκτο της κατάστασης ειδικά τους δύο τρεις καλοκαιρινούς μήνες.   

Απάντηση:  Σωστά.

(ΜΑΚ/ΕΚ/ΣΧ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα