Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2020 14:34

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας

Άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, της Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020 και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που συνδιοργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα εξάμηνη Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Άγγελος Βότσης, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Προϋπολογισμού κα Ελένη Σταύρου.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για το πώς μπορεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ, στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις, ο κ. Βότσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη Ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, στις 20 Φεβρουαρίου, θα καταλήξει σε συμφωνία για το επόμενο ΠΔΠ, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση των υφιστάμενων προγραμμάτων και πολιτικών της Ένωσης και η έναρξη νέων. Τόνισε δε την ανάγκη το επόμενο ΠΔΠ να περιλαμβάνει επαρκείς πόρους για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της Ένωσης για οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό. Υπέδειξε επίσης ότι η Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προκλήσεις: τη ραγδαία δημογραφική αλλαγή και γήρανση του πληθυσμού, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση βιώσιμων συστημάτων κοινωνικής προστασίας και συνταξιοδοτικών συστημάτων, τη δημιουργία νέων ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών πιέσεων μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης και ισότιμης κατανομής βαρών μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και την πρόληψη της τρομοκρατίας και των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών ασφάλειας.

Περαιτέρω, ο κ. Βότσης επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη στόχευση των δαπανών και βελτίωση της διασύνδεσής τους με την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Σημείωσε δε ότι το επόμενο ΠΔΠ πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών, στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η Πολιτική Συνοχής παρέχουν διαχρονικά πρόσθετη αξία στην ΕΕ και πρέπει να παραμείνουν ψηλά στις προτεραιότητες του επόμενου ΠΔΠ, μέσω της διατήρησης του επιπέδου χρηματοδότησής τους, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι περιφερειακές ανισότητες και να ενισχύεται η κοινωνική και οικονομική συνοχή. Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών της Ένωσης πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στους μελλοντικούς σχεδιασμούς τόσο της ΚΑΠ όσο και της Πολιτικής Συνοχής, κατέληξε.

Σε άλλη παρέμβασή του, σε συζήτηση για την προοπτική διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, ο κ. Βότσης επισήμανε ότι η τρέχουσα δημοσιονομική αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε ως απάντηση στην πρωτοφανή οικονομική κρίση του 2008 και συνεπώς χρήζει αναπροσαρμογής, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση και στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό. Η απλοποίηση της τρέχουσας δημοσιονομικής δομής, η ενίσχυση της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης των πολιτών, της πολιτικής υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών κανόνων, είναι κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, είπε ο κ. Βότσης. Τόνισε επίσης ότι η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την αποκατάσταση της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης. Η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων, υπογράμμισε ο κ. Βότσης, είναι καταλυτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ισότιμης προστασίας των καταθετών, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης και για άρση του σημερινού παράδοξου, όπου η δημοσιονομική εποπτεία και εξυγίανση επιτελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η προστασία των καταθετών παραμένει εθνική αρμοδιότητα.  Καυτηρίασε δε το γεγονός ότι οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγίανσης και τα επώδυνα μέτρα λιτότητας, που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής, υλοποιήθηκαν με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων είναι εξαιρετικά αργή, με χρονικό ορίζοντα μετά το 2024.

 

 

(ΝΝ/ΣΧ)