Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2020 11:43

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών επί τη ευκαιρία της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας

Είναι ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίζω στην Κύπρο την καλή μου φίλη και διακεκριμμένη συνάνδελφο Ine Eriksen Søreide, Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων προς την Ine που μου δίνει την ευκαιρία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που μου παρείχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στο Όσλο τον περασμένο Νοέμβριο. Κατ' ακρίβεια, αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες που συναντιόμαστε και έχουμε ανοιχτές σημαντικές διαβουλεύσεις, οι οποίες αναβαθμίζουν τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε της συζητήσεις μας, καθώς και να αξιολογήσουμε και να εξετάσουμε ορισμένα από τα αποτελέσματα των συζητήσεων αυτών. Ασχοληθήκαμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που ποικίλουν. Από διμερή συνεργασία σε τομείς που περιλαμβάνουν ανθρώπινα δικαιώματα - με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών - ενέργεια και τουρισμό, σε ζητήματα Ευρωπαϊκού, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς και συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Οι συζητήσεις μας επιβεβαίωσαν όλα όσα ήδη γνωρίζουμε: ότι η Κύπρος και η Νορβηγία μοιράζονται κοινές αξίες, αρχές και επιδιώξεις σε πολλούς τομείς, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνές δίκαιο και διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κλιματική αλλαγή, καθώς και σταθερή δέσμευση στην πολυμέρεια.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Νορβηγία, καθώς και για αριθμό περιφερειακών ζητημάτων που αφορούν και τις δύο μας χώρες. Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τις τρέχουσες εξελίξεις στη Συρία και στη Λιβύη, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή σε συνέχεια και των πρόσφατων εξελίξεων.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών μας για την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Ine για την εξέλιξη των τοπικών πρωτοβουλιών συνεργασίας που η Κύπρος έχει αναλάβει μαζί με τις γειτονικές μας χώρες, οι οποίες είναι συλλογικές και βασίζονται σε θετική ατζέντα. Εξήγησα την επιδίωξή μας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να ενδυναμώσουν συνεργασίες και να προωθήσουν το διάλογο και την κατανόηση, θα εξυπηρετήσουν στο να εντείνουν της προοπτικές για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.

Όπως πιθανό να αναμένατε, ενημέρωσα επίσης την Υπουργό σχετικά με τις πρόσφατες κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες παράνομες γεωτρήσεις που διεξάγει η Άγκυρα στη νότια περιοχή της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οι οποίες αποτελούν ακόμα μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αντίκεινται στις προτροπές της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, για τερματισμό αυτών των ενεργειών.

Όπως έχω εξηγήσει στην Ine, αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας είναι δυστυχώς και εις βάρος των προσπαθειών που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός κλίματος που θα μπορεί να οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα επανενώσει το νησί στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλειας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Αγαπητή Ine,
Πριν σου δώσω το λόγο, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά για την επίσκεψή σου στην Κύπρο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχεις επίσης αποδεχτεί την πρόσκλησή μας να είσαι μία από τις κύριες ομιλήτριες στην ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα "Γυναίκες στη Διπλωματία". Η εκδήλωση εμπίπτει στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να εισαγάγουμε την έννοια του φύλου σε όλες τις πολιτικές των κυπριακών διπλωματικών υπηρεσιών, ένα θέμα που η Νορβηγία αποτελεί πρωτοπόρο και αναμένουμε να κερδίσουμε πολλά μέσα από τη συνεργασία μας. Προσβλέπω να ακούσω την παρέμβασή σου αργότερα στην εκδήλωση.

Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σου θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας.

 

(ΝΝ)