Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2020 12:06

Προσφώνηση Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη προς την Επίτροπο της ΕΕ κα Στέλλα Κυριακίδου ενώπιον της Ολομέλειας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που καλωσορίζω στη σημερινή μας συνεδρία την Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδια για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου μαζί με τη συνοδεία της. Η Στέλλα είναι ένας άνθρωπος που διακρίνεται για την αφοσίωση και το πάθος που επιδεικνύει για κάθε στόχο που θέτει. Έχοντας μοιραστεί τα ίδια έδρανα για αρκετά χρόνια, είμαστε όλοι σε θέση να γνωρίζουμε την ευγένεια και την ποιότητα του χαρακτήρα της, την εργατικότητα και τον ήρεμο δυναμισμό της. Στοιχεία, που αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας στα νέα και απαιτητικά καθήκοντα που έχει αναλάβει.

Ο τομέας της υγείας και ασφάλειας των τροφίμων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ένωση, αλλά και για κάθε κράτος μέλος, καθώς επηρεάζει άμεσα τη ζωή των πολιτών. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων και αναδυόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων, απαιτεί την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης και την οριζόντια ενσωμάτωση της πτυχής της υγείας σε όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το στόχο, επιβάλλεται να εργαστούμε ομαδικά για την προώθηση των συνεργειών, της συνεργασίας και του συντονισμού ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά την Στέλλα Κυριακίδου για τη σημερινή της παρουσία εδώ, για να μας παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ευκαιρία που μας δίδεται να την ακούσουμε και να αξιολογήσουμε  τα όσα πράττει και προγραμματίζει η ΕΕ για αυτό το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Μέσα από την κοινή συντονισμένη δράση, που κωδικοποιείται πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ανακουφιστική φροντίδα και έρευνα για τον καρκίνο. Οι επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις και πρόοδος συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στην παροχή αποτελεσματικότερης θεραπείας όσο και στη βελτίωση της ανακουφιστικής φροντίδας και στην αντιμετώπιση του καρκίνου ως μίας χρόνιας πλέον πάθησης. Ειδικότερα δε οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και των φροντιστών τους. Μέσα από την κοινή μας προσπάθεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που εξασφαλίζουν στους πάσχοντες αξιοπρέπεια, ελπίδα και ίαση. Άλλωστε το ενδιαφέρον της Βουλής για το σοβαρό αυτό παγκόσμιο πρόβλημα εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και πολύ σύντομα θα υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης, για ενίσχυση των υποδομών στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη συμβολή και τη συνεργασία όλων σας.

Αξιότιμη Επίτροπε, το βήμα είναι δικό σου.

(ΕΚ/ΣΧ)