Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2020 15:44

Παρέμβαση της βουλευτού κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στις εργασίες της 19ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, στη Βιέννη, οι εργασίες της 19ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ). 

Η βουλευτής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας με θέμα «Επίλυση παρατεινόμενων συγκρούσεων: Τα εργαλεία και οι μηχανισμοί του ΟΑΣΕ», επεσήμανε ότι, δυστυχώς, υπάρχουν κράτη που επιμένουν να μη συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, το οποίο παραβιάζουν και ερμηνεύουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, κατονομάζοντας ως τρανταχτό παράδειγμα την Τουρκία. Επικαλέστηκε δε ως απόλυτα ακριβή προηγούμενα επικριτικά σχόλια του Ειδικού Εκπροσώπου της Συνέλευσης για Θέματα Μεσογείου, Γάλλου Γερουσιαστή κ. Pascal Αllizard ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής, για τις παράνομες δραστηριότητες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εναντίον της χώρας μου, ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που μόνο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, τόνισε η Κύπρια βουλευτής.

Η κα Χαραλαμπίδου στηλίτευσε τις ερευνητικές και εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό των έκνομων τουρκικών ενεργειών. Ιδιαίτερα στηλίτευσε τη στόχευση από την Τουρκία των τεμαχίων 7 και 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αδειοδότησε στις εταιρίες Eni και Τοtal και σημείωσε την αντίδραση της Γαλλίας, με το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle να διαπλέει πρόσφατα το τεμάχιο 8. Με λάβαρο την ούτω καλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα», ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, η Τουρκία διεκδικεί για την ίδια ποσοστό 44% της κυπριακής ΑΟΖ, σε βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και των προοπτικών για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.  Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά στους εκβιασμούς της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους μετανάστες, ανήκουστα επικαλoύμενη το διεθνές δίκαιο, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου.

Μόλις πρόσφατα, κατήγγειλε εξάλλου η κα Χαραλαμπίδου, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας διοργάνωσε ημερίδα στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, μιας «πόλης φάντασμα» από το 1974. Σκοπός της συνάντησης ήταν η διεξαγωγή συζήτησης για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 550 και 789, που προνοούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι ενώ στην εν λόγω συνάντηση παρέστη ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, η  Άγκυρα απέκλεισε τη συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακκιντζί, επιχειρώντας, όπως είπε, να επιβάλει τις βουλές της στην επιλογή από τους Τουρκοκυπρίους του ηγέτη τους.

Η δήθεν φιλειρηνική ρητορική του κ. Ερντογάν, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τους επεκτατικούς στόχους του εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, της Ελλάδας, της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης κ.ο.κ. Η Κύπρια βουλευτής προειδοποίησε ότι το μόνο που πετυχαίνει η τακτική του κατευνασμού εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας είναι να τρέφει το όραμα της νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας του κ. Ερντογάν,

Η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ως επιτακτική την ανάγκη διασφάλισης μιας κοινής ερμηνείας από τα κράτη του διεθνούς δικαίου και της συμμόρφωσής τους με αυτό. Οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν πρωταρχική ευθύνη για την αποδυνάμωση της αξιοπιστίας των διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών, υπέδειξε η Κύπρια βουλευτής. Ενώ αναγνωρίζεται η συμβολή των διαφόρων εργαλείων και μηχανισμών στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης, η πολιτική βούληση αποτελεί την κινητήρια δύναμη, η οποία καθορίζει πόσο σχετικά και αποτελεσματικά μπορεί να είναι αυτά τα εργαλεία και ο ΟΑΣΕ δεν αποτελεί εξαίρεση, υπογράμμισε.

Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι άκρως εκρηκτική και η Τουρκία αποτελεί κύριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου. Το να παραβλέπεται η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή για τη διεθνή κοινότητα, κατέληξε.  

(ΕΚ/ΕΙ)