Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2018 13:23

Χαιρετισμός Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα στο Δ’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, στο Παραλίμνι

Είναι με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή που μεταφέρω στη σημερινή εκδήλωση της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνειος» της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, τον θερμό χαιρετισμό και τη βαθειά εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη, τόσο σε εσάς προσωπικά, όσο και για τη μεγάλη προσφορά και το πραγματικά αξιόλογο και πολύτιμο έργο που επιτελεί η Εκκλησία μας.

Το ειδικό θέμα της εκδήλωσης, «Οικουμενικοί Άγιοι τιμώμενοι στην Κύπρο», μαρτυρεί τη βαθειά ανά τους αιώνες σχέση των Χριστιανών Ορθοδόξων της Κύπρου με την Εκκλησία, τους ιεράρχες και τους άλλους λειτουργούς της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ως Νήσος των Αγίων, η Κύπρος ανέδειξε πλήθος Αγίων ή και υιοθέτησε πλήθος άλλων Αγίων της καθόλου Εκκλησίας που συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαφύλαξη της πίστης και της χριστιανικής ταυτότητας του κυπριακού Ελληνισμού.

Είναι, εξάλλου, γνωστό και παραδεκτό σε όλους ότι, ένεκα της απουσίας για μεγάλες χρονικές περιόδους ορθόδοξης πολιτικής αρχής στην Κύπρο, η Εκκλησία της Κύπρου ανέλαβε την πνευματική και εθνική καθοδήγηση των Ορθόδοξων πιστών ως Εθναρχούσα Εκκλησία, πρωταγωνιστώντας, μάλιστα, στους αγώνες για την ελευθερία και τη φυσική επιβίωση του λαού μας.

Προς τον ρόλο και τη διαδρομή της Εκκλησίας μας ανά τους αιώνες, αξίζει σίγουρα, και υπάρχει, πλήρης σεβασμός.

Και σήμερα, οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας είναι τόσο στενές και αδελφικές που αξίζουν επίσης του πλήρους σεβασμού μας, καθώς η Εκκλησία είναι θερμός συμπαραστάτης στον αγώνα για την απελευθέρωσή μας από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας, ενώ συμβάλλει καταλυτικά στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια του λαού μας, όπως και στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων πολλών συμπατριωτών μας, επιτελώντας σημαντικό κοινωνικό έργο.

Μακαριότατε,

Σας διαβιβάζω ιδιαίτερα τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας για υγεία και μακροημέρευση, ώστε υπό την ηγεσία σας η Εκκλησία να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της προς όφελος του συνόλου του λαού μας.

Ευχόμαστε σύντομα να επαναρχίσουν οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ώστε να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες που μπορούμε για την επίτευξη μιας λύσης, βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύσης η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στην ευημερία και την ειρηνική συμβίωση, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας για όλους.

Προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειο που φιλοξενεί την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, εκφράζουμε ειδικά τη μεγάλη εκτίμηση και την ευαρέσκειά μας για το πολύμορφο πνευματικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί προς όφελος του συνόλου των πιστών και της Εκκλησίας μας.

Η σκέψη μας, Σεβασμιότατε, είναι πάντοτε στραμμένη στην απελευθέρωση της Αμμοχώστου και την επιστροφή των κατοίκων της. Ευχόμαστε να μην αργήσει η ημέρα αυτή και να μπορέσετε χωρίς περιορισμούς να ασκήσετε ελεύθερα το ποιμαντικό και πνευματικό σας έργο σε όλη την επικράτεια της Μητρόπολης σας.

Με αυτές τις σκέψεις, Μακαριότατε, Σεβασμιότατοι και άλλοι Εκκλησιαστικοί πατέρες, Κυρίες και Κύριοι, χαιρετίζω και προσωπικά τις εργασίες του Συνεδρίου, ευχόμενος την πλήρη ευόδωση των στόχων που έχετε θέσει.
____________
ΡΜ/ΕΑ/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα