Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-02-2020 14:49

Μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισης του ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς

Το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υπενθυμίζει στο κοινό τα μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισηςτου ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς (Dactylopius opuntiae), στα οποία έχουν συμπεριληφθεί και οι επεμβάσεις με αδειοδοτημένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Οι συγκεκριμένες αυτές επεμβάσεις επιτρέπεται να εφαρμοστούν έως και τις 30/4/2020(Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, άρθρο 53).

Μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισης

1.  Ορθή γεωργική πρακτική: Τα φυτά φραγκοσυκιάς θα πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να κλαδεύονται συχνά προκειμένου να περιορίζεται η υγρασία και να εξασφαλίζεται επαρκής φωτισμός. Τα προσβεβλημένα μέρη θα πρέπει να αφαιρούνται και να καταστρέφονται άμεσα. Η καταστροφή των προσβεβλημένων μερών συστήνεται να γίνει με βαθύ θάψιμο στο έδαφος.

2.  Ξέπλυμα (κατάβρεξη) των προσβεβλημένων φυτών με νερό υψηλής πίεσης: Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση σημαντικού μέρους του πληθυσμού των εντόμων και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται επανεμφάνιση του πληθυσμού σε υψηλό βαθμό. Συστήνεται όπως το ξέπλυμα (κατάβρεξη) γίνεται με προσθήκη σαπουνιού και ισοπροπυλικής αλκοόλης (ισοπροπανόλη) στο νερό.

3. Εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων (γεωργικών φαρμάκων): Βάσει σχετικής άδειας (Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, άρθρο 53), επιτρέπεται η χρήση των ακόλουθων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέχρι τις 30/4/2020. Οι επεμβάσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται στις περιπτώσεις στις οποίες κατά την περσινή περίοδο παρατηρήθηκε έντονη προσβολή και με τις πρώτες εμφανίσεις των εντόμων στη φραγκοσυκιά (εμφάνιση βαμβακάδας) και να ολοκληρώνονται πριν την ανθοφορία.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα που έχουν εγκριθεί για αντιμετώπιση του Dactylopiusopuntiae (ψευδόκοκκος) στην καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς

Δραστική ουσία

Εμπορικό Όνομα

Καλλιέργεια

Δόση εφαρμογής

Τρόπος και Χρόνος εφαρμογής

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών

Χρόνος ασφάλειας

(ημέρες)

ΟΤΔ*

 

pyriproxyfen, 10%, EC

Όλα τα ήδη εγκεκριμένα σκευάσματα

Φραγκοσυκιά

50κ.εκ./ 100 λίτρα νερό

Ψεκασμός με την εμφάνιση της προσβολής

 

Εφαρμογές μόνο πριν την άνθιση

Μία εφαρμογή

(πριν την άνθιση)

Μ.Ε.

 

(Καθορίζεται από τον χρόνο εφαρμογής)

7C

 

spirotetramat, 15%, OD

Όλα τα ήδη εγκεκριμένα σκευάσματα

Φραγκοσυκιά

50κ.εκ./ 100 λίτρα νερό

Δύο εφαρμογές

(πριν την άνθιση) με μεσοδιάστημα 21 ημέρες

23

 

azadirachtin,

1%, EC

Oikos 10EC

NeemAzal-T/S

Φραγκοσυκιά

250κ.εκ./ 100 λίτρα νερό

Δύο εφαρμογές

(πριν την άνθιση) με μεσοδιάστημα 21 ημέρες

un

 

paraffinic oil, (8042-47-5)

Όλα τα ήδη εγκεκριμένα σκευάσματα

Φραγκοσυκιά

500κ.εκ./ 100 λίτρα νερό

Εφαρμόζεται σε συνδυασμό με το εντομοκτόνο

---

 

*ΟΤΔ: Ομάδα Τρόπου Δράσης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

i.   Οι γεωργοί οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της ετικέτας σε σχέση με τους αναγραφόμενους περιορισμούς, απαγορεύσεις και προφυλάξεις.

ii.  Η έγκριση των ανωτέρω φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τη συγκεκριμένη χρήση ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου 2020.

 

Υπογραμμίζεται ότι οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για περιορισμό του ψεκαστικού νέφους κατά τη διάρκεια του ψεκασμού, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά του σε παρακείμενες καλλιέργειες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους ψεκασμούς κατά την περίοδο της άνθισης των ζιζανίων, ώστε να προστατεύονται οι φυσικοί επικονιαστές και οι μέλισσες από τυχόν έκθεσή τους στα εντομοκτόνα.

4.  Αποφυγή μεταφοράς φυτικού υλικού και φρούτων: Η εξάπλωση του εντόμου είναι πολύ εύκολη και ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη μετακίνηση του σε μεγάλες αποστάσεις. Ως εκ τούτου, καλείται το κοινό (καταναλωτές και έμποροι) να αποφεύγει τη μεταφορά φυτικού υλικού (βλαστών και φρούτων) από τις περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί το έντομο (Επαρχία Αμμοχώστου και περιοχές της Επαρχίας Λάρνακας) στις υπόλοιπες περιοχές για αποφυγή εξάπλωσης του εντόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία:

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Αμμόχωστου: τηλ. 23812142

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λάρνακας: τηλ. 24202860

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λευκωσίας: τηλ. 22819948

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού: τηλ. 25803913

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πιτσιλιάς: τηλ. 25874031

Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφου: τηλ. 26804601.

(EK/ΣΧ)