Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-02-2020 08:29

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας

Τον θαυμασμό του για τις ηγετικές ικανότητες και την ετοιμότητά του για εποικοδομητική προσέγγιση στην εξεύρεση συμβιβασμών, εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεβ.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Ράντεβ ανέφερε ότι οι συζητήσεις που είχαν σήμερα στη Σόφια, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη, ήταν πολύ καρποφόρες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω.

«Πάντα θαυμάζω τη σοφία σας, το ελεύθερο πνεύμα σας, την ετοιμότητά σας για διάλογο, την ετοιμότητά σας για εποικοδομητική προσέγγιση και εξεύρεση συμβιβασμών, χωρίς ωστόσο να θυσιάζονται οι αξίες μας. Για αυτό πραγματικά πιστεύω ότι με ηγέτες σαν εσάς, η περιοχή  θα γίνει ισχυρότερη, πιο σταθερή και πιο ασφαλής και με υποσχόμενο μέλλον για τους νέους μας», είπε ο Πρόεδρος Ράντεβ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αλληλεγγύη και υποστήριξη που έδειξε η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας και ο λαός της χώρας προς την Κύπρο κατά τα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, όταν χιλιάδες Κύπριοι ήρθαν στη Βουλγαρία είτε για να εργαστούν είτε για να σπουδάσουν».

 Πρόσθεσε ότι η παρουσία της βουλγαρικής κοινότητας στην Κύπρο αποτελεί ένα επιπρόσθετο πολύτιμο δεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είπε ακόμη ότι «οι συνομιλίες μας νωρίτερα σήμερα επαναβεβαίωσαν τη σημαντική φύση της συνεργασίας μας και το βάθος και το εύρος των σχέσεων μας. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για καρποφόρα επέκταση και ενίσχυση των σχέσεων αυτών τόσο στο διμερές επίπεδο σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, αλλά επίσης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Βουλγαρίας στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας για την αμέριστη προσήλωση και δέσμευσή του στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν με στόχο την επίτευξη μιας λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

  

ΡΜ/ΣΣ/ΕΧΡ