Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2020 20:53

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία αναγνωρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική

Αναφορικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κυπριακή Οικονομία, το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις πολιτικές της ευρωπαϊκής οικογένειας, σεβόμενη τις όποιες συστάσεις της.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική μέχρι στιγμής, και με το ρυθμό που εκτιμάται να φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ, να παραμένει ισχυρή.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, αλλά και στις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κίνδυνοι είναι πρωτίστως εξωτερικοί και αντανακλώνται στην μείωση της εξωτερικής ζήτησης που ενδεχομένως να επηρεάσει τους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού.

Επισημαίνεται επίσης, ότι ο ισχυρός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έχει συμβάλει στη δημιουργία θετικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας. Το 2018 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 4,1% ανεβάζοντας το ποσοστό απασχόλησης στο 73,9% που βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 73,2%. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία, φτάνοντας στο 7,5% το 2019, ενώ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στο 5,7% το 2021, προσεγγίζοντας έτσι τα επίπεδα πριν από την κρίση.  

Ταυτόχρονα  με τις πιο πάνω θετικές εξελίξεις, η έκθεση σημειώνει πως η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν, ενδεχόμενα να εμποδίσουν τις μεσοπρόθεσμές οικονομικές προοπτικές της.

Όπως τονίζεται, οι εν λόγω ανισορροπίες αποτελούν απότοκο της κρίσης του 2013 και αφορούν το υψηλό απόθεμα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και μη-εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η έκθεση αναγνωρίζει:

α) τη μείωση του ιδιωτικού χρέους ως αποτέλεσμα των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και των νομοθετικών και άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί.

β) τις θετικές προοπτικές μείωσης του δημόσιου χρέους με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται. Η Επιτροπή εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 82% του ΑΕΠ μέχρι το 2021.

γ) τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη μείωση του αποθέματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων

δ) τη μερική βελτίωση της καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης.

Επιπρόσθετα, όπως καταγράφεται στην έκθεση, σημαντικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να επιταχυνθούν για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και διασφάλιση βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Ανάμεσά τους, μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από πλευράς Κυβέρνησης, και συγκεκριμένα νομοσχέδια βρίσκονται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως  η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας και του συστήματος δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ουσιαστική στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, μακριά από δογματισμούς του παρελθόντος και κινδυνολογίες, είναι καθοριστική προκειμένου αυτές οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, συμβάλλοντας στη διασφάλιση συνθηκών υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.»

(ΑΧ)