Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2020 15:03

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για το Δέντρο "Η Γη αρρώστησε" του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό

 

Καθοριστική η συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων

 

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω την όμορφη αυτή εκδήλωση, που διοργανώνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου, προς τιμή του δέντρου και των δασών. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, στοχεύουν στην ανάδειξη του πολυσήμαντου και πολύπλευρου ρόλου του δέντρου στη ζωή μας, καθώς και της υποχρέωσης μας για προστασία και επέκταση των δασών.

Τα δέντρα, και κατ’ επέκταση τα δάση, επιτελούν σημαντικές περιβαλλοντικές λειτουργίες, που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στην οικολογική σταθερότητα του πλανήτη μας. Στην εποχή μας, η συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικιλότητας, είναι καθοριστική. Σημαντική είναι και η συνεισφορά τους στην κοινωνική πρόοδο και στην οικονομική ανάπτυξη, αφού προσφέρουν εργασία και εισόδημα, ενώ παράγουν ποικιλία προϊόντων που αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Δυστυχώς, οι αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η ρύπανση του περιβάλλοντος, φανερώνουν την πίεση που ασκείται στα δάση και στο φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα, τη σημαντική απώλεια δασικών εκτάσεων.

Στο νησί μας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια αρχή, διαχειρίζονται τα κυπριακά δάση στη βάση της «αρχής της αειφορίας», έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, και μεταξύ άλλων, εκπονήσαμε και παρουσιάσαμε, τον Νοέμβριο του 2018, το Σχέδιο Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, μιας περιοχής με μεγάλη εθνική και περιφερειακή σημασία. Το Σχέδιο υλοποιείται στη βάση του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος και περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις διατήρησης και προστασίας της φύσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Μέρος του Σχεδίου, αποτελούν και στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης και πληροφόρησης των επισκεπτών για την αξία, τον πλούτο και τη σημασία της προστασίας, μιας από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού μας.

Επιπρόσθετα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του δάσους και των δέντρων στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσα από τη δέσμευση ατμοσφαιρικού άνθρακα με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, το Υπουργείο μας, έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων, με στόχο την προστασία και ανάπτυξη των δασών και την ενθάρρυνση των δενδροφυτεύσεων. Μέσα από το πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα»,το Τμήμα Δασών έχει ήδη παραχωρήσει εξήντα χιλιάδες δενδρύλλια σε πεντακόσιους και πλέον ενδιαφερόμενους φορείς. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια.

Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Υπουργείο, είναι και η προστασία των δασών μας από τη φωτιά. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Τμήμα Δασών, λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την πρόληψη όσο και για την γρήγορη καταστολή των πυρκαγιών. Ο θετικός απολογισμός των τελευταίων αντιπυρικών περιόδων, αναδεικνύει την καλή δουλειά που γίνεται από το Τμήμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι τα δέντρα και τα δάση του νησιού μας αποτελούν εθνική κληρονομιά και ότι έχουμε ευθύνη να τα προστατέψουμε, να τα επεκτείνουμε και να τα παραδώσουμε, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, στις επόμενες γενιές. Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια όλων μας για ουσιαστική καλλιέργεια της αγάπης προς το δέντρο, θα στεφθεί με επιτυχία. Θερμά συγχαίρω, τους μαθητές, το προσωπικό και τη Διεύθυνση του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και καλή πρόοδο στους μαθητές μας.

Σημείωση: Ο χαιρετισμός του Υπουργού εκφωνήθηκε απο τον κ. Μηνά Παπαδόπουλο, εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών

(ΜΑΚ)