Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2020 16:05

Σειρά μέτρων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού

Το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων για εφτά μέρες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τον κορωνοϊό. Συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως αποφεύγουν τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός απηύθυνε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος ανακοίνωσε και την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης και ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου δήλωσε πως «έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από σήμερα το πρωί, στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας και Άμυνας, καθώς και ο Υφυπουργός Τουρισμού. Η Επιτροπή αυτή θα συνέρχεται καθημερινά κι αν χρειάζεται να παίρνονται επιπλέον μέτρα ή αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά στους χώρους απομόνωσης που θα χρησιμοποιηθούν εάν υπάρξει ανάγκη, ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον κατασκηνωτικό χώρο της ΔΕΟΚ καθώς και κάποιες κατοικίες που προσφέρει η ΣΕΚ σε σημεία εκτός κοινοτήτων. «Να διευκρινίσω ότι όσον αφορά στους χώρους απομόνωσης, αυτοί θα χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ενημέρωση που είχαμε χθες από το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι όπως πλέον το μέτρο προτείνεται είναι ο αυτό-περιορισμός, διότι πλέον μιλούμε για δεκάδες αν όχι για εκατοντάδες άτομα. Για αυτόν τον σκοπό, τα άτομα στα οποία ήδη ζητήσαμε να αυτό-περιοριστούν και εκείνα που μελλοντικά θα προτείνουμε να αυτό-περιορίζονται, θα τους δίνουμε συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες που μας έχουν σταλεί από τον ΠΟΥ σήμερα για τη διαχείριση της διαμονής τους στο σπίτι τους σε σχέση με τους οικείους τους», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι οι χώροι αυτοί «θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που είτε βάσει του πρωτοκόλλου κάποια άτομα δεν μπορούν να αυτό-περιοριστούν, όπως για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει κάποιος που διαμένει με άτομο με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή ξένοι που έρχονται από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, δηλαδή το Ιράν, η Βόρειος Ιταλία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας και η Κίνα, και ήδη εδώ και κάποιες μέρες ελέγχονται ανεξάρτητα υπηκοότητας και τους ζητείται να αυτό-περιορίζονται». Για σωστότερο συντονισμό, πρόσθεσε, θα γίνει μια προσπάθεια να ενημερωθούν και οι Πρεσβείες αυτών των χωρών και τα ταξιδιωτικά γραφεία για να γνωρίζει ο κόσμος που πιθανόν θέλει να έρθει στην Κύπρο για τουρισμό ότι θα πρέπει να αυτό-περιοριστεί για 14 μέρες και σε τέτοιες περιπτώσεις θα δύναται να αξιοποιηθούν και οι χώροι απομόνωσης.

Επίσης, για αποτελεσματικότερο έλεγχο των πυλών εισόδου «αναστέλλεται προσωρινά για περίοδο εφτά ημερών η λειτουργία των σημείων διέλευσης της Οδού Λήδρας, του Αστρομερίτη, της Λεύκας και τις Δερύνειας. Αυτό θα ισχύσει για εφτά μέρες. Βέβαια, όπως ανέφερα και πιο πριν, η κατάσταση θα αξιολογείται κάθε μέρα από το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, οπόταν αυτό δύναται να αλλάξει ανάλογα με την αξιολόγηση».

Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση των ελέγχων που γίνεται στα οδοφράγματα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αγοράς υπηρεσιών για κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, νοσηλευτές και διασώστες, οι οποίοι από αύριο στις 6 π.μ. που θα ισχύσει το μέτρο για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, θα στελεχώσουν τα υπόλοιπα οδοφράγματα στον Άγιο Δομέτιο, στο Λήδρα Πάλας και στον Πύργο που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ακολούθως, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι πλέον δεν γίνεται λόγος για πιθανότητα επιβεβαίωσης περιστατικού στην Κύπρο, αλλά πότε θα συμβεί αυτό. «Δεν είναι θέμα αν θα επιβεβαιωθεί περιστατικό, αλλά πότε. Αυτό πρέπει να το αναμένουμε, διότι πλέον μιλούμε για εξάπλωση παντού και τα επιδημιολογικά στοιχεία λένε ότι όποια μέτρα κι αν παρθούν στα σημεία εισόδου, μόνο 25% αποτελεσματικότητα υπάρχει. Άρα οφείλουμε και σαν Υπουργείο Υγείας και σαν Κυβέρνηση, να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί είναι ορατό». Συνεπώς, ανέφερε, όλα τα άτομα που τους ζητήσαμε να αυτό-περιοριστούν ή σε περίπτωση επιβεβαιωμένου περιστατικού, όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του θα τους ζητηθεί να αυτό-περιοριστούν και θα τους δίνεται δικαιολογητικό από το Υπουργείο Υγείας με το οποίο θα μπορεί να λάβει επίδομα ασθενείας από το Υπουργείο Εργασίας, βάσει και της υφιστάμενης νομοθεσίας που καλύπτει άδεια ασθενείας για άτομα που δεν είναι ασθενείς, αλλά για προληπτικούς λόγους υπόκεινται σε περιορισμό.

Με την ευκαιρία, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «πρέπει όλοι να έχουν εις γνώσιν τους τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, να αναμένουν την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου. Από χθες ξεκίνησε πιο έντονη ενημερωτική εκστρατεία για τους τρόπους προφύλαξης του κοινού που είναι απλοί».

Απευθυνόμενος στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Ιωάννου έκανε προσωπική και εκ μέρους της Κυβέρνησης έκκληση όπως αποφεύγουν τους χώρους μαζικών συγκεντρώσεων. «Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο ιός είναι θανατηφόρος ως επί το πλείστω για άτομα που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή είναι προχωρημένης ηλικίας. Επομένως, η σύστασή μας προς αυτές τις ομάδες ατόμων στην Κύπρο είναι όπως αποφεύγουν χώρους μαζικής συγκέντρωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων οδοφραγμάτων, έχουν ενημερωθεί τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και οι Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες λόγω της ύπαρξης δύο οδοφραγμάτων εκεί, θα τηρούν τα ίδια πρωτόκολλα ελέγχου όπως συμβαίνει στα αεροδρόμια και στα οδοφράγματα».

Τέλος, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον οποίο ενημέρωσε για αυτή την απόφαση, «η οποία στόχο έχει να προστατεύσει και τις δύο κοινότητες. Θέλω να τονίσω ότι αυτά τα μέτρα δεν τα παίρνουμε αμιγώς και μόνο για να προστατεύσουμε τους Ελληνοκύπριους ή τους κατοίκους των ελεύθερων περιοχών, αλλά είναι μέτρα για να προστατεύσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό του νησιού».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι η απόφαση για τον χώρο αυτό πάρθηκε προ δύο εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Να μου επιτρέψετε να μην αναφέρω περισσότερα, διότι ακόμα και οι επαγγελματίες υγείας, λόγω άγνοιας, και ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε και λυπούμαι να το αναφέρω είναι ότι έφτασαν κοντά μας καταγγελίες ότι γιατροί αρνούνται να εξυπηρετήσουν στο ιατρείο τους ασθενείς με συμπτώματα γρίπης και το 1420 που είναι το Κέντρο που μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος για να εξυπηρετηθεί εάν έχει σύμπτωμα, έχει κατακλειστεί από κλίσεις, οπότε έχουμε δημιουργήσει Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και στο Υπουργείο Υγείας, η οποία έχει ενισχυθεί με γιατρούς, ούτως ώστε να μπορούν να επισκέπτονται ανά 2-3 μέρες τα άτομα που αυτό-περιορίζονται», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ανακοινώσεις δεν θα γίνονται για περιστατικά που διερευνώνται, αλλά μόνο σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα ύποπτα περιστατικά, ανέφερε, που βλέπουν το φως της δημοσιότητα είναι μόνο μερικά από αυτά που έτυχαν χειρισμού μέχρι τώρα. «Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό κάθε φορά που υπάρχει ένα ύποπτο περιστατικό να δίνεται μεγάλη δημοσιότητα και προβολή. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι χρειάζεται εγρήγορση, επαγρύπνηση και όχι πανικός», τόνισε.

Κληθείς να πει εάν υπάρχουν σκέψεις για ακύρωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε τις συστάσεις όπως «κόσμος που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή είναι προχωρημένης ηλικίας, να αποφεύγει να παρευρίσκεται σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός».

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε, έτσι ώστε να γνωρίζει το κάθε Υπουργείο πώς θα χειριστεί τις αρμοδιότητες που το αφορούν. Υπάρχει σχέδιο δράσης, είπε, αλλά σε κάθε νέα κρίση, υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα.

Σε ερώτηση γιατί υπήρξε καθυστέρηση στη διενέργεια της εξέτασης για το ύποπτο δείγμα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αποπερατωθεί, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι μεμπτό. Το άτομο αυτό παρέμεινε, ανέφερε, σε απομόνωση εν αναμονή του αποτελέσματος.

Κληθείς να πει γιατί επιλέγηκαν τα συγκεκριμένα οδοφράγματα για να παραμείνουν σε λειτουργία, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι επιλέγηκαν διότι γεωγραφικά εξυπηρετούν τον σκοπό τους. «Ο στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο και για αυτό επιλέχθηκαν γεωγραφικά αυτά όπου μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι. Το μέτρο θα αξιολογείται καθημερινά κι αν και εφόσον χρειαστεί θα παραταθεί για ακόμα μια βδομάδα, κοκ. Αλλά τα δεδομένα με τον συγκεκριμένο ιό, αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα, αλλά από ώρα σε ώρα. Άρα πήραμε μια συγκεκριμένη απόφαση για μια εβδομάδα, θα αξιολογείται καθημερινά και αναλόγως της απόφασης, θα παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις», είπε καταληκτικά ο Υπουργός Υγείας.

(MKY)