Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-02-2020 14:13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νέου γηπέδου Λεμεσού

Είναι πραγματικά με συγκίνηση που παρευρίσκομαι στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου γηπέδου Λεμεσού, του Limassol Arena.

Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον αθλητικό κόσμο της Λεμεσού ιδιαίτερα τις ποδοσφαιρικές μας ομάδες οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον μέσα από πόσες περιπέτειες έχει διέλθει η όλη διαδικασία προκειμένου να είμαστε σήμερα επιτέλους σε θέση να θεμελιώνουμε αυτό το σημαντικό στάδιο, αυτό το στολίδι των κυπριακών γηπέδων και θέλω θέρμα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που είχαμε με τα Σωματεία, τον φίλο Κλεάνθη Γεωργιάδη πρώην Προέδρο του ΚΟΑ, όταν το 2014 εξαγγέλλετο ως ένα όραμα η δημιουργία του γηπέδου αντιμετωπίσαμε σωρεία δυσκολιών τη μια μετά την άλλη κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε για να φτάσουμε σήμερα επί προεδρίας του Ανδρέα Μιχαηλίδη να προχωρούμε πια στην υλοποίηση του έργου.

Νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος, αφού το εν λόγω έργο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα που εγείρουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Λεμεσού, αλλά και οι δημότες της Λεμεσού πέραν από δύο και πλέον δεκαετίες.

Αναφερόμενος ειδικά στο γήπεδο που θεμελιώνουμε σήμερα, θα ήθελα να επισημάνω πως, πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο, απόλυτα συμβατό με τις διεθνείς απαιτήσεις και προδιαγραφές γήπεδο, το οποίο παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης των χώρων για σωρεία ποδοσφαιρικών και άλλων εκδηλώσεων.

Πληρώντας πρόσθετα όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και σε συνδυασμό με τις ήδη τροχοδρομούμενες τροποποιήσεις του οδικού δικτύου που θα εξυπηρετεί το στάδιο, θα αποσυμφορήσει από τις μαζικές μετακινήσεις την κατοικημένη περιοχή περιμετρικά του Τσιρείου σταδίου.

Και έχοντας αναφερθεί στο Τσίρειο Στάδιο, το οποίο θεωρείται πεπαλαιωμένο, εκφράζω, επιτέλους, ένα δείγμα ικανοποίησης και ελπίζω να τηρηθούν τα όσα έχουμε συναποφασίσει και το λέω αυτό διότι από το 2014 τέθηκαν στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τσιρείου τριάμισι εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις χάρη της ασφαλείας των θεατών, χάρη της λειτουργικότητας του σταδίου.    Από μελέτη σε μελέτη, από αναβολή σε αναβολή, είμαστε στο 2020 και επιτέλους δέησε να διορθωθεί για να προχωρούμε. Ελπίζω να γίνει, με αυστηρότητα το λέω, και θέλω ο ΚΟΑ να παρακολουθεί αλλά και η Κυβέρνηση θα παρακολουθεί έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο. Δεν δέχομαι να διατρέχει κίνδυνο ο οποιοσδήποτε φίλαθλος ή οποιαδήποτε ομάδα αγωνίζεται μέσα σε αυτό το στάδιο. Είναι αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν. Για αυτό και κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο δεν περιορίστηκα μόνο στο Τσίρειο στάδιο, αλλά έχω επεκταθεί σε όλα γενικότερα τα στάδια που αγωνίζονται οι ομάδες μας. Έτσι, χρονοδιαγραμματικά με προτεραιότητες να προχωρήσουμε στη βελτίωση όχι μόνο του Τσιρείου μέχρις ότου αποπερατωθεί το γήπεδο της Λεμεσού, αλλά την ίδια ώρα να δούμε και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το Τσίρειο στις αθλητικές διοργανώσεις της πόλης.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Λεμεσός κατέχει το καθόλα τιμητικό χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού 2020, ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που επιτελεί η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού και το Γραφείο Αθλητισμού που έχει συσταθεί στον Δήμο, που το νέο αυτό γήπεδο θα αποτελέσει κίνητρο και έμπνευση για τους νέους μας να ασχοληθούν με όλους τους τομείς του Αθλητισμού.

Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, η δρομολόγηση της αναβάθμισης του Τσιρείου σταδίου και του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ, η κατασκευή αθλητικού πολυχώρου στον συνοικισμό αυτοστέγασης Αγίας Φύλας και η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για τους συνοικιακούς συλλόγους της Λεμεσού στην οδό Σπερχειού, συνολικού ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Έργα, τα οποία αναμένεται να προσδώσουν ιδιαίτερη ώθηση στην ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του μαζικού κοινωνικού αθλητισμού.

Προς τον σκοπό αυτό, σημειώνω ότι, μεταξύ άλλων,  προχωρήσαμε:

  • Στην ενίσχυση του αναπτυξιακού αθλητισμού, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη εμπλοκή μαθητών μας στον αγωνιστικό αθλητισμό.
  • Στην αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών, των σωματείων και των ακαδημιών.
  • Στην υιοθέτηση του Νέου Σχέδιου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης.
  • Στην ολιστική επίλυση χρόνιων προβλημάτων αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων. Από το 2013 μέχρι και το 2017 έχουν ολοκληρωθεί 44 έργα αθλητικής υποδομής σε Δήμους και Κοινότητες, συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκονται υπό εξέλιξη 60 έργα ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ.

Θέλω να σταθώ στην επισταμένη προσπάθεια μας που άπτεται της καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους, ως επίσης της καταπολέμησης της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων.

Όσον αφορά την καταστολή της βίας, οφείλω να επισημάνω το γεγονός πως με την εφαρμογή της Κάρτας Φιλάθλου, τα φαινόμενα χουλιγκανισμού έχουν εν τη ουσία εξαλειφθεί. Την ίδια στιγμή, παρά τις όποιες αντιδράσεις, ο αριθμός ατόμων που έχουν αποκτήσει την Κάρτα ξεπερνά τις 100 χιλιάδες.

Σημειώνεται πως τo Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επεξεργάζεται ένα  τροποιητικό νομοσχέδιο, όχι για να αλλάξει η φιλοσοφία, αλλά για να δώσουμε μεγαλύτερη ευχέρεια και εμπιστοσύνη σε όσους ακόμα προφασίζονται ότι τάχα θα αποκαλυφθούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Όπως έχω τονίσει προ εικοσαημέρου στην ευρεία σύσκεψη της οποίας προέδρευσα, στο Προεδρικό Μέγαρο, πρώτιστο μέλημά μας αποτελεί η λήψη πρόσθετης σειράς μέτρων, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα εν λόγω φαινόμενα, τα οποία οφείλω να ομολογήσω είναι διαχρονικά, και αναφέρομαι στη χειραγώγηση αγώνων, εδώ και δεκαετίες.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια της καταπολέμησης, όταν διαπιστώθηκε το 2015 ότι ο σταύλος υπήρχε και οι παράγκες λειτουργούσαν, είχαμε πει ότι θα πάρουμε μέτρα. Το 2016 καταθέσαμε τη σχετική νομοθεσία και το 2017 με τη συμβολή και των πολιτικών δυνάμεων ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία την οποία η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για καταπολέμηση της Χειραγώγησης.

Υπενθυμίζω ότι το 2018 υιοθετήθηκε ο Κώδικας Χρηστής Διοίκησης και Δεοντολογίας με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εν συνεχεία έγινε ο διορισμός της Επιτροπής Δεοντολογίας με βάσει τις διατάξεις του Νόμου περί πάταξης του φαινομένου χειραγώγησης Αθλητικών γεγονότων.

Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στα έργα, εξάλλου εκεί που τα έργα μιλούν, τα λόγια περιττεύουν.

Η ώρα η καλή. Εμπιστεύομαι ότι την ώρα που έχουμε συμφωνήσει θα παραδοθεί και θέλω να ευελπιστώ ότι τον Μάιο οι ομάδες της Λεμεσού και όχι μόνο, αφού οι Λεμεσιανοί είμαστε φιλόξενοι, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για ευρωπαϊκές ή και άλλες διεθνείς διοργανώσεις.

(ΡΜ/ΑΧ)