Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-03-2020 10:41

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Εμπορία Προσώπων ( Human Trafficking)

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 4 Μαρτίου 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο, ολοήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την «Εμπορία Προσώπων» (Human Trafficking), το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιμόρφωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την πρωτοβουλία και συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών και την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κύπρο. Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος δικαστές των επαρχιακών και οικογενειακών δικαστηρίων και νομικοί λειτουργοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι εκπαιδευτές του σεμιναρίου είναι εμπειρογνώμονες στον τομέα της εμπορίας προσώπων, η οποία αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα και σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων˙ και πλήττει εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως. Με τρόπο διαδραστικό, οι εκπαιδευτές, η Δικαστής κα. Michelle Brewer από την Αγγλία, η Δικαστής κα. Jamie L. Cork και η Εισαγγελέας κα. Laura Provinzino από τις Η.Π.Α παρουσίασαν και ανέλυσαν το θέμα υπό το φως των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων, όπως επίσης και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα ανέπτυξαν το θέμα του “τραύματος”, έκαναν αναφορές και συζητήσεις για τις δικαστικές προκλήσεις και παρουσίασαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, εστιάζοντας στην προστασία των θυμάτων της εμπορίας προσώπων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κύριος Γεώργιος Ερωτοκρίτου, Διευθυντής του Τμήματος Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κύπρο, κύριος Nathaniel Dean.

Στον χαιρετισμό του, ο κύριος Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «δυστυχώς, μερικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την εμπορία προσώπων για να προωθήσουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους. Αναφέρομαι στη γειτονική μας χώρα Τουρκία, η οποία επιτρέπει και προωθεί την εμπορία προσφύγων στις ακτές και στα σύνορά της. Και ο μόνος λόγος για τον οποίο το αναφέρω αυτό είναι ότι έχουμε αναλογικά γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους πρόσφυγες, οι οποίοι σήμερα αποτελούν σχεδόν το 4% του πληθυσμού, παρουσιάζοντας έτσι ένα τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας για την Κύπρο». Πρόσθεσε επίσης ότι «... οι νόμοι είναι άχρηστοι, εκτός εάν εφαρμόζονται. Και αυτό εξηγεί το λόγο για τον οποίο, παρόλο που ο αριθμός των νόμων για την Εμπορία Προσώπων έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των διακινητών που έχουν κατηγορηθεί δεν έχει ακολουθήσει ανάλογη αύξηση ».

 

 

(ΝΝ/ΣΧ)