Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2018 15:36

Ενημέρωση ξένων Διπλωματικών Αποστολών και Διεθνών Οργανισμών για το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» του Υπουργείου Εξωτερικών

Στο πλαίσιο της διατήρησης ετοιμότητας, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσε στις 31 Ιανουαρίου 2018 ενημερωτική συνάντηση  με τους εκπροσώπους των διεθνών Οργανισμών και διπλωματικών αποστολών που είναι διαπιστευμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία, για το  Ειδικό Εθνικό Σχέδιο (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ». Το σχέδιο αφορά στην οργανωμένη υποδοχή, φιλοξενία και επαναπατρισμό αμάχων, οι οποίοι εκκενώνονται από γειτονική περιοχή κρίσης,  μέσω Κύπρου. Αφορά δε τόσο σε περιπτώσεις ανθρωπογενώνκρίσεων όσο και φυσικών καταστροφών.

Στη διαδραστική συνάντηση, παρουσιάστηκε ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων που φιλοξενείται στο Υπουργείο Εξωτερικών και επεξηγήθηκαν στους παρευρισκόμενους οι πρόνοιες του ειδικού σχεδίου δράσης και οι διαδικασίες στις οποίες προβαίνουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση αμάχων πολιτών (Κύπριων και ξένων) που εκκενώνονται από χώρα κρίσης, μέσω Κύπρου, η οποία αποτελεί ενδιάμεσο ασφαλή σταθμό, προ του επαναπατρισμού τους.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι βασική παράμετρος για την επιτυχία του όλου σχεδιασμού, είναι η εκ των προτέρων σχετική πληροφόρηση, συνεννόηση και συνεργασία των ξένων διπλωματικών αποστολών με το αρμόδιο υπουργείο. Παράλληλα τονίστηκε η σημασία του συνεχούς συντονισμού και αλληλοενημέρωσης, στην δημιουργία προϋποθέσεων για επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», σε περίπτωση που αυτή καταστεί αναγκαία.

--------------------------

ΜΚ/ΕΙ