Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-04-2018 10:30

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στην 7η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Μια βασική πολιτική μας είναι και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος το οποίο θα ενδυναμώνει τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και γενικότερα της εθελοντικής προσφοράς. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι σημαντικό εργαλείο στην ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά, αλλά και σημαντικός πυλώνας ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών.

Συγχαίρω το ΠΣΣΕ για τις πρωτοβουλίες τις οποίες αναπτύσσει και για το πολύ σημαντικό θέμα που έχει επιλέξει για την 7η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και για την ετοιμασία του Κώδικα Χρηστής Διοίκησης Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας για ΜΚΟ. Είναι ευθύνη όλων μας να ενισχύσουμε τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και ένα από τους σημαντικότερους τρόπους ήταν η πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και άλλων συναφών  θεμάτων, τροποποιήσεις οι οποίες έχουν σημαντικά εργαλεία τα όποια προάγουν την οικονομική διαφάνεια και χρηστή διοίκηση των ΜΚΟ. Θεωρώ ότι οι 6,500 οργανώσεις στον τόπο μας έχουν υποχρέωση  να λειτουργούν σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας. Έτσι θα δημιουργήσουμε περισσότερη αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες, αναβαθμίζοντας και τον ρόλο των  ΜΚΟ.

Επίσης, προχωρούμε με την έγκριση του Νομοσχεδίου «Ο Περί Ιδιωτικών Οργανισμών Κοινής Ωφελείας», το οποίο συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και θα διασφαλίζει με ένα σύγχρονο πλαίσιο και κριτήρια, την αξιολόγηση και πιστοποίηση φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα και Ευθύνες των Εθελοντών, έγγραφο το οποίο έχει ως στόχο τη σωστή διαχείριση των εθελοντών από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και το έγγραφο πολιτικής της οργανωμένης κοινωνίας των Πολιτών. Και τα δύο πολιτικά  έγραφα ενισχύουν τις ΜΚΟ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Προσφέρω» η οποία παρέχεται δωρεάν και δημιουργεί διαδραστική επικοινωνία των ΜΚΟ και των πολιτών, η δημιουργία των Σπιτιών του Εθελοντή για τη στέγαση ΜΚΟ οι οποίες δεν έχουν τον δικό τους χώρο, αλλά και η διαβούλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ΜΚΟ είναι μερικά από τα εργαλεία που εφαρμόζουμε.

Θα πρέπει, επίσης, οι οργανώσεις να συνεργάζονται περισσότερο μεταξύ τους, ιδιαίτερα οργανώσεις οι οποίες αναπτύσσουν πρωτοβουλίες στον ίδιο τομέα, χωρίς να δημιουργείται ανταγωνιστικό κλίμα. Με σεβασμό στην αυτονομία των ΜΚΟ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν ακόμα περαιτέρω τον ρόλο των ΜΚΟ.

Θεωρώ επίσης ότι χρειάζεται αναθεώρηση της διαδικασίας με την οποία υλοποιούνται τα σχέδια χορηγιών για ΜΚΟ από το κράτος. Περισσότερη ευελιξία στο εύρος των χορηγιών, δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων για όλες τις χορηγίες οι οποίες δίνονται σε ΜΚΟ από όλες τις Υπηρεσίες του κράτους, αλλά και δημιουργία κοινού εντύπου αίτησης είναι μερικά από τα μέτρα τα οποία μελετώνται

Ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων δεν είναι μόνο η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων, αλλά και η συμβολή τους στη χάραξη πολιτικής του κράτους, αξιοποιώντας την ειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Και τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δομές με τις οποίες οι ΜΚΟ συμβάλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει δημιουργήσει πολιτειακό θεσμό για τα θέματα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Εθελοντισμού και Ενεργούς Πολιτότητας, αναγνωρίζοντας από την πλευρά της Πολιτείας την πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη προσφορά των ΜΚΟ και των Εθελοντών στον τόπο μας. Αναγνώριση η οποία αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανειλημμένος  «ως σημαντικός βραχίονας  του κράτους».

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ΜΚΟ για τη συνεργασία, μια συνεργασία η οποία έχει ένα στόχο: την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 

(ΜΓ)