Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-04-2018 15:37

Τη σημασία της σύστασης και λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Σε παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη σύσταση ενός νέου δικαστηρίου – του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας – προέβη, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια ακόμη σημαντική αλλαγή στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, καθώς θα συμβάλει στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν τον έλεγχο αποφάσεων της διοίκησης. Ταυτόχρονα, αναμένεται να επιλύσει την ευρωπαϊκή μας υποχρέωση για ταχεία εκδίκαση υποθέσεων διεθνούς προστασίας και την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει λόγω και των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών – αιτητές ασύλου, στα πλαίσια των δικαιωμάτων που τους παραχωρούνται για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων, επεσήμανε.                  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Νικολάου σε δηλώσεις ανέφερε:

«Ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας αλλάζει. Μετά τη σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο ανέλαβε ένα σημαντικό φόρτο εργασίας και παραχώρησε δικαστικό χρόνο στους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να εκδικάζουν συντομότερα τις υποθέσεις κατ’ έφεση, οι αλλαγές συνεχίζονται με τη δημιουργία αυτού του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας θα αναλάβει να εκδικάσει όλες τις υποθέσεις διεθνούς προστασίας. Τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου που θα αποτελέσει ακόμα μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Η αποκορύφωση της αλλαγής θα γίνει με την υλοποίηση των εισηγήσεων που προβλέπονται στη μελέτη των εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων και σήμερα στην Επιτροπή Νομικών διαπιστώσαμε τη θέληση όλων των μελών να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε αυτές τις αλλαγές. Το συγκεκριμένο Δικαστήριο θα βοηθήσει στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που καταχωρούνται στο δικαστήριο και αφορούν τον έλεγχο αποφάσεων της διοίκησης, και ταυτόχρονα θα μειώσει τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων που αφορούν τους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου για να αναγνωριστούν ως αιτητές διεθνούς προστασίας.

Αυτά τα αιτήματα πρέπει να εκδικάζονται άμεσα. Σήμερα η σχετική Οδηγία αναφέρεται σε εύλογο χρόνο, αλλά ο Κανονισμός που ετοιμάζεται και θα τεθεί σε ισχύ προνοεί ότι αυτού του είδους οι υποθέσεις θα πρέπει να εκδικάζονται μέσα σε έξι μήνες. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την απαίτηση, θα πρέπει να το κάνουμε μόνο μέσω ενός νέου δικαστηρίου. Εάν, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δινόταν προτεραιότητα σε αυτές τις υποθέσεις, θα παρέμεναν σε δεύτερη μοίρα οι υποθέσεις κατά των αρχών του κράτους από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη λειτουργία αυτού του νέου δικαστηρίου από τη μία, θα αποφορτιστεί το Διοικητικό Δικαστήριο και θα μπορεί να εκδικάσει ταχύτερα αυτές τις υποθέσεις – τις προσφυγές δηλαδή – και από την άλλη, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων διεθνούς προστασίας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι μόνο αυτού του είδους οι υποθέσεις θα απασχολούν το νέο δικαστήριο ενώ οι υπόλοιπες που αφορούν τις προσφυγές θα παραμείνουν στο Διοικητικό Δικαστήριο και δεν αφορά τις εκδόσεις ατόμων σε άλλες χώρες.

Κληθείς να αναφερθεί στις διαδικασίες και τον αριθμό αιτήσεων που έχουμε για διεθνή προστασία, ο κ. Νικολάου είπε: «Επειδή σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκδίκασης τέτοιων υποθέσεις και ο χρόνος εκδίκασης είναι 2 – 3 χρόνια, φαίνεται ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία και συμβουλεύουν υπηκόους τρίτων χωρών – έστω και εάν δεν υπήρχε λόγος να καταχωρήσουν προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, να το πράξουν – για να κερδίσουν χρόνο παραμονής στην Κύπρο. Πρόκειται για μια στρέβλωση και αδυναμία του συστήματος και αντιμετώπισης του προβλήματος παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην χώρα. Με αυτό το δικαστήριο, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά το σύστημα και θα αποφεύγεται αυτή η πρακτική».

Όσον αφορά τον αριθμό των υποθέσεων, σημείωσε ότι πριν από 1.5 – 2 χρόνια οι σχετικές υποθέσεις που καταχωρούνταν ήταν περίπου 350 – 400 τον χρόνο και σήμερα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. «Έχουμε περίπου 700 υποθέσεις που επιβαρύνουν το δικαστικό μας σύστημα. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια πάντοτε το Διοικητικό Δικαστήριο εκδίκαζε περισσότερες υποθέσεις από εκείνες που καταχωρούνταν, δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες του 2017 έχουν εκδικαστεί λιγότερες υποθέσεις από αυτές που έχουν καταχωρηθεί. Ενώ τον Ιανουάριο του 2017 εκκρεμούσαν 7540 υποθέσεις και καταχωρήθηκαν 1840, εκδικάστηκαν μόλις 1355. Η κατάσταση τους τελευταίους μήνες τους 2017 είναι ενδεικτική και έτσι συνεχίζει για τους πρώτους μήνες του 2018», επεσήμανε.

Σημαντική είναι και η οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει λόγω και των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών – αιτητές ασύλου, τόνισε, αναφέροντας ότι το 2016 δαπανήθηκαν 783,469 ευρώ στα πλαίσια των δικαιωμάτων που τους παραχωρούνται για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου επανέλαβε το πόσο σημαντική είναι η σύσταση του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, εφόσον τα προβλήματα θα είναι τεράστια και πρόσθεσε ότι για το 2018 προβλέπεται στον Προϋπολογισμό των Δικαστηρίων η δημιουργία τριών θέσεων επαρχιακών δικαστών καθώς και θέσεις πρωτοκολλητή που έχουν αποδεσμευτεί από την Επιτροπή Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

-----------------------------

ΕΚ/ΕΙ