Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2018 13:47

Ακόμη πιο «πράσινη» η διεθνής Ναυτιλία

Στη συνάντηση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) που έγινε στις 9 με 13 Απριλίου 2018 στο Λονδίνο και στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για την παγκόσμια μείωση των εκπομπών ρύπων, ο ΔΝΟ διαμόρφωσε την αρχική στρατηγική για τη μείωση επιπέδων εκπομπών αερίων ρύπου από τη διεθνή ναυτιλία για τα επόμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα του διαλόγου ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΔΝΟ, συμφωνήθηκαν σαν αρχικοί στόχοι η μείωση εκπομπών αέριων ρύπων κατά 50% μέχρι το 2050 συγκριτικά με το 2008, η αύξηση της αποδοτικότητας των πλοίων κατά 40% μέχρι το 2030 με στόχο το 70% μέχρι το 2050 συγκριτικά με το 2008, καθώς επίσης και η ολική απάλειψη των εκπομπών ρύπων από τη ναυτιλία το συντομότερο δυνατό σε αυτόν τον αιώνα.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει την απόφαση του ΔΝΟ για περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παγκόσμιας ναυτιλίας, παρόλο που η Ναυτιλία είναι ο φιλικότερος περιβαλλοντικά τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων και εξυπηρετεί το 90% του παγκόσμιου εμπορίου. Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο θα εργαστεί ως προς την επίτευξη των στόχων που έθεσε ο ΔΝΟ σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κυπριακής ναυτιλίας.

Η απόφαση του ΔΝΟ σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία και υποστηρίζει ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν θα πρέπει να εγγυούνται την ασφάλεια και τις εμπορικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανές επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομία και το αναπτυσσόμενο διεθνές εμπόριο.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο θεωρεί επίσης ότι ο ΔΝΟ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία και τοιουτοτρόπως, περιφερειακά μέτρα που να επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα ή να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στη λειτουργία των πλοίων σε διαφορετικές περιοχές πρέπει να αποφεύγονται.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο συμμετείχε στις διεργασίες της συνάντησης του ΔΝΟ ως μέλος της αντιπροσωπείας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Προς τούτο, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για τη στενή συνεργασία και την εποικοδομητική στάση που το Υφυπουργείο τήρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.   

(ΜΓ/ΕΙ)