Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2020 16:00

Τηλεδιάσκεψη Επιτρόπου Προεδρίας με Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στις χώρες όπου διαβιούν Απόδημοι μας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με Πρέσβεις και Πρόξενους στις χώρες όπου διαβιούν Απόδημοι μας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Πρέσβεις-Πρόξενοι από Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία, Αφρική, Ελλάδα, Καναδά, Γαλλία, Λίβανο, Η.Α.Ε. και Αίγυπτο. Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο κ. Δημήτρης Χατζηαργυρού, Διευθυντής Σέγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη αποτελεί συνέχεια της τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε προ ημερών, με την ηγεσία της Διασποράς μας στις πιο πάνω χώρες.

Κατά τη τηλεδιάσκεψη, προτεραιότητα δόθηκε στα θέματα που άπτονται της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού σε σχέση με τους αποδήμους μας. Οι Πρέσβεις, μας ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες όπου εδρεύουν όπως επίσης και για τις εξελίξεις ενόψει πανδημίας κορωνοϊού. Έγινε παράλληλα αναφορά στις προσπάθειες που κάνουν για στήριξη των αποδήμων μας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων.

Στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας των Ομοσπονδιών της Διασποράς μας με τις διπλωματικές μας αποστολές αυτή τη δύσκολη περίοδο για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και οι ανάγκες των Αποδήμων μας.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος μετέφερε τις ευχαριστίες του  Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών προς όλους για τις προσπάθειες που γίνονται, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες μας και το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και για τη βοήθεια και τη στήριξη που παρέχουν σε απόδημους και σε εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό, αλλά και προς τους φοιτητές μας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί για τον επαναπατρισμό των Κυπρίων με βάση τα σχετικά διατάγματα της κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Κύπριοι στη διαδικασία επαναπατρισμού.

Με αισθήματα βαθιάς θλίψης έγινε αναφορά και στο μεγάλο πλήγμα που έχουν υποστεί οι παροικίες μας τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ όπου δεκάδες είναι τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι μεταξύ των αποδήμων μας.

Από πλευράς τους οι Πρέσβεις, τόνισαν ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρίσκονται κοντά στους Απόδημους μας σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες μας. Στόχος η επίλυση και προώθηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

--------------------------

ΡΜ/ΕΙ