Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2020 11:43

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ανακοινώνει την υποστήριξη της στην Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών, που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου 2020 και στις 10 Οκτωβρίου 2020, και φέτος έχει θέμα «Τα πουλιά συνδέουν το κόσμο μας / Birds Connect Our World». Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών που είναι πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), άρχισε να γιορτάζεται το 2006 και σκοπός έχει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πτηνών και των οικοτόπων τους.

Το φετινό  θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών επιλέχθηκε για να τονίσει τη σημασία της διατήρησης και αποκατάστασης της οικολογικής συνδεσιμότητας και της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων που υποστηρίζουν τους φυσικούς κύκλους που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση και την ευημερία των αποδημητικών πτηνών. Το θέμα υπογραμμίζει, επίσης, το γεγονός ότι τα αποδημητικά πτηνά αποτελούν μέρος της κοινής φυσικής κληρονομιάς μας και εξαρτώνται από ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρόμων, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής, σίτισης, ανάπαυσης και διαχείμασης.

Δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, δισεκατομμύρια πουλιά μετακινούνται σε τεράστιες αποστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τρεις κύριες διαδρομές: Την αφρικανική-ευρασιατική, την ανατολική ασιανοαυστραλιανή και την αμερικανική.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών σηματοδοτεί την κορύφωση της εαρινής μετανάστευσης και στον τόπο μας, με εκατομμύρια πουλιά να ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν το καλοκαίρι στη Μεσόγειο και βόρεια αυτής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Κύπρος βρίσκεται στον ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης και για το λόγο αυτό υπάρχει ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το μακρύ και επίπονο ταξίδι τους.

Στο πλαίσιο αυτής της μέρας, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, με το οποίο υπάρχει μια μακρόχρονη συνεργασία σε θέματα έρευνας κι εκπαίδευσης, έχει απελευθερώσει στις 28 Απριλίου 2020, δύο Σφηκιάρηδες Pernis apivorus, οι οποίοι είχαν περιθαλπτεί στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας της Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Ο Σφηκιάρης είναι αρπακτικό πτηνό που περνά από την Κύπρο σε μεγάλους αριθμούς, κυρίως το φθινόπωρο. Στα δύο αυτά πουλιά έχουν τοποθετηθεί πομποί GPS, οι οποίοι αγοράστηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων έρευνας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου και παρακολουθούνται οι κινήσεις εντός και εκτός Κύπρου, τόσο κατά την παρούσα μεταναστευτική περίοδο όσο και για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι κινήσεις αυτών των πουλιών θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τη μετανάστευση του είδους από και προς τους χώρους φωλιάσματος, την έναρξη της μετανάστευσης τους, τους χώρους διαχείμασης αλλά και πληροφορίες για τη βιωσιμότητα τους. Τα πουλιά απελευθερώθηκαν στη χερσόνησο Ακρωτηρίου, την πλέον σημαντική περιοχή του νησιού για τα μεταναστευτικά πουλιά. Τις πρώτες ημέρες μετά από την απελευθέρωση τους έχουν κινηθεί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ενώ αναμένεται η αναχώρηση τους από το νησί μας σύντομα.

(ΕΚ/ΕΙ)