Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2020 10:28

Ο βουλευτής Κ. Χατζηγιάννη συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συζήτηση με θέμα τον αντίκτυπο του Covid-19 στις συγκρούσεις στην περιοχή του ΟΑΣΕ

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), συμμετείχε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης σε συζήτηση με θέμα τον αντίκτυπο του Covid-19 στις συγκρούσεις στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι η πανδημία του κορωνοϊού εντείνει την αστάθεια σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Εξέφρασε δε ανησυχία για τους περιορισμούς στην πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και για την επιβράδυνση των διαμεσολαβητικών προσπαθειών σε περιοχές συγκρούσεων συνεπεία της πανδημίας. Επεσήμανε ακόμα ότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης θα αυξήσουν περαιτέρω την ανεργίακαι τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννη υπενθύμισε πρόσφατη ανακοίνωση του προεδρείου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κ.Σ.ΟΑΣΕ όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ειδική Αποστολή Παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ανατολική Ουκρανία. Τόνισε ότι πρέπει η Αποστολή του ΟΑΣΕ να μπορεί να εκτελεί τους όρους εντολής της απρόσκοπτα  και ότι δεν πρέπει να δυσχεραίνεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που ζουν στη ζώνη των συγκρούσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και γενικότερα στους πληθυσμούς σε περιοχές συγκρούσεων, των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης είναι ήδη πολύ δυσχερείς.

Ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι οι ξένες παρεμβάσεις στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη επιδείνωσαν την αστάθεια, ενώ οι σοβαρές ζημιές στις υποδομές της χώρας καθιστούν αδύνατη την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας. Επεσήμανε δε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, συνεπεία της συνέχισης των εχθροπραξιών και των δυσκολιών στην παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε ό,τι αφορά τη Συρία,  ο κ. Χατζηγιάννη προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάδοσης του Covid-19 στον πληθυσμό της Idlib και αλλού, συνεπεία του συγχρωτισμού εκτοπισμένων πληθυσμών σε μέρη όπου επικρατούν πολύ αντίξοες συνθήκες.

Υπογραμμίζοντας την υποστήριξή του στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παγκόσμια εκεχειρία εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού,  ο κ. Χατζηγιάννη υπέδειξε ότι η πανδημία επιβεβαιώνει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισε δε ότι ο ΟΑΣΕ, κτίζοντας γέφυρες διαλόγου και συνεργασίας, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ενεργότερο διαμεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες για επικράτηση συνθηκών ειρήνης, καθώς και στις προσπάθειες για άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας σε αυτή την περιοχή.

------------------------

ΕΙ