Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2020 13:00

Αίτηση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα LIFE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα την Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων για το έτος 2020 στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα. Αυτή τη χρονιά θα ληφθούν έκτακτα μέτρα διευκόλυνσης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Το 2020 θα δοθούν, μέσω του Προγράμματος LIFE, περισσότερα από €450 εκατομμύρια για έργα σχετικά με τη διατήρηση της φύσης, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δράση για το κλίμα. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα είδη έργων είναι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Νέα μέτρα λόγω COVID-19

Ενθαρρύνονται οι αιτητές να συνδέσουν, όπου είναι δυνατό, το έργο τους ή συγκεκριμένες δράσεις του έργου με τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση μιας πανδημίας, όπως αυτής που ζούμε σήμερα. Και αυτό καθώς το περιβάλλον και το κλίμα συνδέονται άμεσα με την ανθρώπινη υγεία. Ο κάθε αιτητής ενθαρρύνεται να συνδέσει τον σκοπό και τις δράσεις του έργου του, άμεσα ή έμμεσα, με σκοπό την αποφυγή, τον μετριασμό, την καλύτερη διαχείριση και τη γρηγορότερη ανάκαμψη σε μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις κρίσης.

LIFE και start-ups

Καλωσορίζονται πλέον, καινοτομίες και εμπορεύσιμες ιδέες από δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups). Αναμένονται προτάσεις από εταιρικά σχήματα που συνδυάζουν τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη εδραιωμένων στην αγορά οργανισμών, με τη δυναμική των start-ups που επιθυμούν να εμπορικοποιήσουν  την ιδέα ή την καινοτόμο λύση τους. Στο παρελθόν ήταν δύσκολο για τα start-ups να συμμετάσχουν σε Έργα LIFE λόγω της περιορισμένης οικονομικής τους δυνατότητας. Ενώ τώρα, με αυτή την αλλαγή, τα start-ups μπορούν  να φτάσουν στην αγορά με μειωμένο οικονομικό ρίσκο, με τη στήριξη του Προγράμματος LIFE.

LIFE και τοπικές πρωτοβουλίες

Δίνεται η δυνατότητα οικονομικής στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών οι οποίες βοηθούν στην επίτευξη των στόχων ενός έργου. Με απλά λόγια, οι δικαιούχοι ενός έργου μπορούν να χορηγήσουν πολύ μικρές τοπικές ομάδες, όπως για παράδειγμα έναν μικρό οργανισμό ή μια οργανωμένη ομάδα πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ως συνδικαιούχοι, αλλά μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων του έργου.

Επιπλέον, οι ημερομηνίες υποβολής προτάσεων παρατείνονται κατά ένα μήνα, ενώ οι ιδιωτικοί φορείς δεν υποχρεώνονται πλέον να προκηρύσσουν ανοικτούς διαγωνισμούς για συμβάσεις άνω των €135.000.

Δικαιούχοι του Προγράμματος LIFE είναι δημόσιοι φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, ιδιωτικές εταιρείες καθώς και start-ups.

Το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα LIFE (Τμήμα Περιβάλλοντος), μέσω του Έργου LIFE Cyclamen, προσφέρει στήριξη και δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας των κυπριακών προτάσεων. Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα www.lifecyclamen.com.cy.   

 

(ΣΣ/ΣΧ)