Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-04-2018 17:12

Έκθεση για τα Λευκαρίτικα Κεντήματα στη Νέα Υόρκη

Ο Ιαπωνικός Όμιλος "Nippon" σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 την έκθεση: «Λευκαρίτικα Κεντήματα: Από την Κύπρο, μια όμορφη νησιώτικη χώρα στη Μεσόγειο». Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στην Γκαλερί Nippon, στο κέντρο του Μανχάταν, έγιναν από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Πρέσβη Βασίλειο Φιλίππου και εκτίθενται πάνω από 50 Λευκαρίτικα κεντήματα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Ιαπωνίας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβης Reiichiro Takahashi,  ο οποίος εξέφρασε ενθουσιασμό για τα κυπριακά χειροποίητα κεντήματα και την ιστορία τους. Παράλληλα, ο κ. Takahashi έδωσε την υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Στην ομιλία του ο κ. Φιλίππου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε τον Όμιλο "Nippon" για την οργάνωση της έκθεσης. Αναφερόμενος στα κεντήματα, τόνισε ότι η παράδοση ξεκινά από τον 14ον αιώνα από το χωριό Λεύκαρα και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Επεσήμανε επίσης ότι τα έργα εκπροσωπούν κατά τρόπο αυθεντικό την κυπριακή κουλτούρα.

«Σύμφωνα με την παράδοση, τον 15ον αιώνα ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε επισκεφθεί την Κύπρο και πήρε μαζί του στην Ιταλία ένα Λευκαρίτικο. Αυτό σήμερα διακοσμεί τον Καθεδρικό ναό του Μιλάνου» είπε ο κ. Φιλίππου. Καταλήγοντας σημείωσε ότι η UNESCO κατέταξε το Λευκαρίτικο χειροποίητο κέντημα στον κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας (UNESCO Intangible Cultural Heritage Lists).

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου "Nippon" κ. Motohiro Satoh. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου 2018.

-------------------------

ΜΚ/ΕΙ