Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-05-2020 14:38

Μεγάλο το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Μέτρο «Πράσινος Τρύγος σε Αμπελώνες Οινοπαραγωγής» - Αύξηση του προϋπολογισμού αποφάσισε το Υπ. Γεωργίας

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί τον αμπελοοινικό κόσμο ότι σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Μέτρου «Πράσινος Τρύγος σε  Αμπελώνες Οινοπαραγωγής», από €1.3 εκ. σε €1.65 εκ., έτσι ώστε να εγκριθούν όλοι ανεξαιρέτως οι αιτητές-αμπελουργοί που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις διάφορες υποχρεώσεις της προκήρυξης του Μέτρου.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που επέδειξαν οι αμπελουργοί για συμμετοχή στο εν λόγω Μέτρο, το οποίο προκηρύχθηκε εκτάκτως από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με στόχο τον μετριασμό της κρίσης που προκλήθηκε στην αμπελοοινική αγορά λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη δραστική αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.  

Λόγω των περιοριστικών αυτών μέτρων, τα αεροδρόμια, οι χώροι εστίασης και τα ξενοδοχεία, τα οποία απορροφούσαν μεγάλο μέρος της ντόπιας οινικής παραγωγής είχαν αναστείλει προσωρινά τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα φέτος να αναμένεται σημαντικές ποσότητες οίνου να παραμείνουν αδιάθετες.  Κατά συνέπεια, μέρος της φετινής συγκομιδής δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί για σκοπούς οινοποίησης, γεγονός που θα είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στους αμπελουργούς.  

Με την οικονομική ενίσχυση που παρέχεται στους αμπελουργούς για τον πράσινο τρύγο, δηλαδή την αφαίρεση όλων των (πράσινων) σταφυλιών από τον αμπελώνα πριν την ωρίμανσή τους, η απώλεια εισοδήματος τους αναμένεται να συγκρατηθεί, η προσφορά και ζήτηση να ισορροπήσει ενώ παρέχεται, παράλληλα, η δυνατότητα στους οινοποιούς να επανασχεδιάσουν τη φετινή παραλαβή σταφυλιών σε μικρότερη κλίμακα, ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις περιορισμένες πωλήσεις οίνου λόγω των επιπτώσεων του COVID-19.  

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Μέτρο «Πράσινος Τρύγος σε  Αμπελώνες Οινοπαραγωγής», η οποία έχει ολοκληρωθεί  μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας «Αριάδνη», υποβλήθηκαν 988 αιτήσεις από αντίστοιχο αριθμό αιτητών-αμπελουργών, που περιλαμβάνουν 2.173 αμπελώνες, με συνολική αμπελουργική έκταση 9.000 δεκάρια και με το συνολικό αιτούμενο ποσό να φθάνει τα €1.65 εκ.  

(ΜΑΚ)