Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2020 15:44

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην  Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων.  Καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι τα κοινοβούλια, ιδιαίτερα εν καιρώ κρίσης, πρέπει να συνεχίσουν να εγγυούνται τη σταθερότητα και τη δημοκρατική λογοδοσία και να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνεται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή απόκλιση από τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα πρέπει, σημείωσε, να ασκείται απρόσκοπτα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και να διεξάγεται συνεχής διαβούλευση με την εκτελεστική εξουσία, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να ανταποκρίνονται στις ανάγκες για ενισχυμένη διαφάνεια και λογοδοσία. Επιπλέον, επεσήμανε ότι τα κοινοβούλια μπορούν να επηρεάσουν την ιεράρχηση, κατεύθυνση και ποιότητα έκτακτων νομοθετικών προτάσεων που λαμβάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι αυτές επιφέρουν πραγματικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο, δεν εισάγουν διακρίσεις, είναι χρονικά περιορισμένες και υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε ακόμα ότι τα έκτακτα μέτρα, που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, πρέπει να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των πιο ευάλωτων και εκτεθειμένων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, τα άτομα με αναπηρίες, οι πρόσφυγες και μετανάστες και οι οικονομικά δυσπραγούντες. Σε καμία περίπτωση, τόνισε, δεν μπορεί ο λαός να επωμιστεί το κόστος της πανδημίας και δεν νοείται η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων λιτότητας για άμβλυνση της κατάστασης. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε, εξάλλου, ότι θα πρέπει τα μέλη του κοινοβουλίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε ό,τι αφορά σε μέτρα που διαβρώνουν και περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθότι τέτοιες εκτροπές επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε, ανέδειξε την ανάγκη θέσπισης πιο ανθρωποκεντρικών πολιτικών, που να εδράζονται πρωτίστως στην αλληλεγγύη και στην πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης.  

(ΕΚ)