Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2020 16:08

Και από τους πάγκους των διαδικτυακών Λαϊκών θα μπορούν να αγοράζουν πλέον οι καταναλωτές τα προϊόντας τους

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης αγροτικών προϊόντων παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε με στόχο την υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων διάθεσης των γεωργικών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ένα εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι καταναλωτές μπορούν τώρα να εξασφαλίσουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα οπωροκηπευτικά, φρούτα, γαλακτοκομικά κλπ. 

Υπουργός Γεωργίας: «Επισκεφτείτε τους διαδικτυακούς πάγκους» 

Χαιρετίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, κάλεσε τους καταναλωτές να επισκέπτονται με ασφάλεια τους ηλεκτρονικούς «πάγκους» των παραγωγών μας, όποια ώρα της ημέρας τους βολεύει, από όπου κι αν βρίσκονται, και να παραγγέλλουν με τη βοήθεια του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή τους εύκολα και γρήγορα, φρέσκα, ποιοτικά και παραδοσιακά προϊόντα. «Η διαδικασία είναι απλή: Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας και δείτε τις πλατφόρμες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή και τις οποίες παρουσιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για σύνδεση των παραγωγών και των καταναλωτών με την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ως ένα εναλλακτικό μέσο διάθεσης αγροτικών προϊόντων», είπε ο κ. Καδής. 

Η προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, αντικατοπτρίζει τους βασικούς πυλώνες στους οποίους επιδιώκουμε να κινηθούν οι πολιτικές που εφαρμόζουμε ως Υπουργείο, πολιτικές που καθιστούν τη λειτουργία του αγροτικού τομέα πιο δίκαιη και τεχνολογικά αναβαθμισμένη. «Η πρωτοβουλία αυτή καθιστά πιο δίκαιη την προώθηση προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, αφού με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δεν παρεμβάλλονται μεσάζοντες, αποφεύγονται αθέμιτες πρακτικές και βελτιώνεται το εισόδημα του παραγωγού. Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην ψηφιακή εξοικείωση σημαντικού αριθμού αγροτών. Θεωρούμε τη χρήση των νέων τεχνολογικών στον αγροτικό τομέα ως ψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο μας. Η πανδημία έδωσε την ώθηση για να προχωρήσουμε πιο γοργά βήματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Προς τον σκοπό αυτό, η συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας ήταν καταλυτική».  Απευθυνόμενος στους παραγωγούς μας ο κ. Καδής εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη θέρμη, την αποφασιστικότητα και το ανοικτό πνεύμα με τα οποία αντιμετώπισαν τη νέα γι’ αυτούς ψηφιακή αγορά.    

Υφυπουργός Έρευνας: «Σημαντικός ο ρόλος της τεχνολογίας στη γεωργία»

Τον σημαντικό ρόλο που είχε η τεχνολογία στην αποτελεσματική διαχείριση τόσο της κρίσης στη δημόσια υγεία όσο και των κοινωνικo – οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος. «Ως Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, προωθήσαμε σειρά ψηφιακών λύσεων σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, περιλαμβανομένης και της γεωργίας και συγκεκριμένα του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Η ψηφιακή γεωργία συνεπάγεται βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων, αύξηση της απόδοσης και μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ εξασφαλίζει την ορθολογική χρήση των απαιτούμενων πόρων, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα και νερό, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Στόχος μας η δημιουργία των προϋποθέσεων και υποδομών που θα αποτελέσουν το θεμέλιο για το ψηφιακό άλμα της κυπριακής γεωργίας, αλλά και η προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό»,  ανέφερε και πρόσθεσε πως η σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι η γιορτή της αυθεντικότητας και της φρεσκάδας της κυπριακής γης. Ο κ. Κόκκινος έκανε αναφορά στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υφυπουργείο, εν μέσω της πανδημίας, έτσι ώστε να φθάσουν στους καταναλωτές τα αγροτικά προϊόντα. 

«Στόχος μας ήταν να ενθαρρύνουμε εταιρείες-νεοφυείς επιχειρήσεις και να δώσουμε διαδικτυακή σύνδεση του παραγωγού με τον καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό προέκυψαν υπέροχες ιδέες και θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας, ως πολιτεία, να ενθαρρύνουμε αυτά τα παιδιά να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. 

Στηρίζουν Αγροτικές Οργανώσεις και Αναπτυξιακές Εταιρίες 

Εκ μέρους των Αγροτικών Οργανώσεων μίλησε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία αυτή, σημειώνοντας τα ακόλουθα: «Από σήμερα οι παραγωγοί μας, έχουν και επίσημα στη διάθεσή τους ένα νέο εργαλείο, ένα νέο μέσο διάθεσης των γεωργικών τους προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές, ώστε και οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές να επωφελούνται, αφού δεν θα πληρώνουν για τα κέρδη των μεσαζόντων. Την ίδια ώρα ο παραγωγός θα αμείβεται για τους κόπους του», υποστήριξε.  «Βλέπουμε με ευχαρίστηση σήμερα, μετά από σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, να αυξάνεται ο αριθμός των παραγωγών που επιδεικνύουν ενδιαφέρον να συνδεθούν με την τεχνολογία» είπε ο κ. Παπαπέτρου. 

Εκ μέρους των Αναπτυξιακών Εταιριών, η υπεύθυνη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου, κ. Άννα Κοσμά, είπε πως στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οι Αναπτυξιακές Εταιρίες δεν έμειναν αμέτοχες στο κάλεσμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Στήριξαν τους γεωργούς και τους παραγωγούς μας με ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστηρικτικές υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν ομαλά και αποτελεσματικά να ενταχθούν και να προβάλουν τα προϊόντα τους και μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

(ΜΑΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα