Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2018 17:19

Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με ΚΕΒΕ και εκπροσώπους της μη κερδοσκοπικής εταιρείας LPAP

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, κατόπιν σχετικού αιτήματος, με αντιπρόσωπο του Κ.Ε.Β.Ε, και εκπροσώπους της μη κερδοσκοπικής εταιρείας LPAP Cyprus Association of Lobbyists and Public Affairs Professionals Limited.

Κατά την συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις αναφορικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «O Περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2017» μέσω του οποίου θα ρυθμίζεται η δραστηριότητα του λόμπυ (lobby) στην χώρα μας και ειδικότερα η προσπάθεια εμπλοκής στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από δημόσιους αξιωματούχους, με στόχο τον επηρεασμό της τελικής τους έκβασης.

Το νομοσχέδιο  ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με σκοπό την συμμόρφωση με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας του 2015. Για την ετοιμασία του μελετήθηκαν και αξιοποιήθηκαν  σχετικά νομοθετήματα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών και λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις των ενδιαφερόμενων οργανωμένων συνόλων.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διασφαλίζεται η διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων σε ζητήματα που άπτονται της εκτελεστικής ή και της νομοθετικής εξουσίας, εξαιρουμένων των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, και αποφάσεων σε ζητήματα που υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο ή που ρυθμίζουν ατομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια καταρτίζεται Μητρώο Εγγραφής, στο οποίο εγγράφεται υποχρεωτικά κάθε πρόσωπο το οποίο προτίθεται να εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες. Η εγγραφή γίνεται κατόπιν σχετικής αίτησης, και για το σκοπό ο κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει προσωπικά του στοιχεία και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται σε διαδικασία λήψης δημόσιας απόφασης υποβάλλει αναφορά σε σχέση με τις δραστηριότητες του.  Παράλληλα κάθε δημόσιος αξιωματούχος οφείλει να ενημερώνει για κάθε επαφή που δέχεται με  αντικείμενο διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων. Μη συμμόρφωση συνιστά ποινικό αδίκημα.

Κατά την συνάντηση το ΚΕΒΕ και η εταιρεία LPAP  εξέφρασαν την πρόθεση τους να υποβάλουν τις απόψεις τους.

(ΕΦ)