Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-06-2020 16:09

Την παράνομη και άναρχη αλιεία από την Τουρκία έθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ ο Κώστας Καδής

O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής συμμετείχε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Στο επίκεντρο των εργασιών τέθηκαν θέματα αλιείας και συγκεκριμένα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πιο βιώσιμη αλιεία στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Καδής αναφέρθηκεστην ανησυχητική κατάσταση των αποθεμάτων στη Μεσόγειο, παρά τις προσπάθειες και τα σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας και οι γείτονές μας στη Μεσόγειο να συνεχίσουν την προσπάθεια για αειφόρο διαχείριση των αποθεμάτων». Επεσήμανε ότι η Τουρκία δραστηριοποιείται παράνομα σε ενωσιακά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού τουρκικά αλιευτικά σκάφη έχουν εντοπισθεί να αλιεύουν ερυθρό τόνο στο βορειοανατολικό τμήμα των χωρικών υδάτων και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράνομα και χωρίς άδεια από την Κύπρο ή την ΕΕ. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, την αρχή της ελευθερίας της ανοικτής θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της αλιείας, καθώς και το εθιμικό διεθνές δίκαιο, υπονομεύοντας όλες τις προσπάθειες για αποτελεσματική προώθηση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης αναφορικά με την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία στη Μεσόγειο, ο κ. Καδής ανέφερε περαιτέρω ότι πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, τουρκικά περιπολικά σκάφη παρενόχλησαν και εμπόδισαν σκάφη με κυπριακή σημαία να δραστηριοποιηθούν εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και στην ανοικτή θάλασσα. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε πιο σοβαρά περιστατικά, όταν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής παρενόχλησαν και συνέλαβαν αλιευτικά σκάφη με κυπριακή σημαία και κράτησαν το πλήρωμά τους. Επιπλέον, σε άμεση σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ο Υπουργός ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις το σεισμικό σκάφος Μπαρμπαρός, που διεξήγαγε παράνομες σεισμικές έρευνες στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου, και τα σκάφη υποστήριξής του, παρενόχλησαν κυπριακά αλιευτικά σκάφη, κατέστρεψαν μέρος του αλιευτικού εξοπλισμού τους και τα εκδίωξαν από την περιοχή, αναγκάζοντάς τα να σταματήσουν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες. Τόνισε δε την ανάγκη ελέγχου της αλιείας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία σήμερα δεν είναι αρκετή, σημειώνοντας ότι απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ.

Στη δική του τοποθέτηση, ο έλληνας Υπουργός Γεωργίας κ. Μάκης Βορίδης, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών σκαφών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε, υπονομεύει τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων, καθώς δεν υπόκεινται στα ίδια αυστηρά μέτρα ελέγχου με αυτά των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων. Πρόκειται, είπε, για θέμα κοινού ενδιαφέροντος και η ΕΕ θα πρέπει να το θέσει σε διεθνή φόρα αλλά και στις διμερείς συναντήσεις της με την Τουρκία.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο Λιθουανός Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, κ. Virginijus Sinkevičius, ανέφερε ότι υπάρχει σαφής ανταπόκριση της ΕΕ στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που επηρεάζουν τη δικαιοδοσία της Κύπρου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ στηρίζουν πλήρως την Κύπρο», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Το θέμα της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας στη θάλασσα της Κύπρου πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο», πρόσθεσε. Αναφορικά με την χρήση ελεγκτικών μέσων, ο κ. Sinkevičius ανέφερε ότι συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου ανάπτυξης για τη Μεσόγειο.

Όσον αφορά στα θέματα της γεωργίας, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την απερχόμενη Κροατική Προεδρία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες στις συζητήσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

------------------------ 

MAK/EI

Σχετικά Ανακοινωθέντα