Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2020 15:10

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας των επαφών του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, στην Αθήνα

Είναι πάντα μια ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντηθώ με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών και τους συνεργάτες του.

Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται με αφορμή τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και φυσικά της συζήτησης που θα γίνει για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Ιουλίου.

Εδώ και καιρό η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν επισημάνει στη διεθνή κοινότητα, με αφορμή τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ότι ο κατευνασμός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της συμπεριφοράς της και ακριβώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και όχι μόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, τη σοβαρότητα των στιγμών, έχω την έντονη πεποίθηση ότι δεν είναι η ώρα των δημόσιων δηλώσεων. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα και συνέχιση των συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων που Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν σε όλα τα επίπεδα.

Με τον Νίκο είχαμε μία πολύ εποικοδομητική, οφείλω να πω, συζήτηση, εις βάθος ανάλυση των εξελίξεων και συντονισμό για περεταίρω από κοινού δράσεις.

Εκτιμώ ότι η συζήτηση για την Τουρκία στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Ιουλίου, δεν θα είναι το τέλος αλλά η απαρχή των ουσιαστικών συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που μας επηρεάζουν και την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επηρεάζουν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ φυσικά συζητήσαμε και το Κυπριακό. Η ετοιμότητά μας για επανέναρξη ουσιαστικών και υποσχόμενων συνομιλιών είναι δεδομένη. Σε καμία απολύτως περίπτωση η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Οι συζητήσεις μας θα συνεχιστούν. Και σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 14 Ιουλίου, την επομένη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, την Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Αγαπητέ, Νίκο, ευχαριστώ.

(ΕΚ/ΣΧ)